Index Vakbarát Hírportál

Kiátkozást véstek az ókori ólomtáblákba

2012. május 27., vasárnap 09:45

Sánchez Natalias, a Zaragozai Egyetem kutatója kezdett el foglalkozni annak a két táblának a vizsgálatával, amelyeket a XIX. században helyeztek el a Bolognai Régészeti Múzeumban. Az ezerhatszáz éves ólomtáblákat 2009 óta vizsgálják, mostanra pedig sikerült megfejteni a jelentésüket is. Mindkét táblába egy istennő vázlatos rajzát karcolták bele, akinek hajából kígyók támadnak, vélhetően azért, hogy lecsapjanak a vétkesekre. A szakértő szerint a rajzok valószínűleg Hekatét, a görög mitológia egyik alvilági istenségét ábrázolják, aki a varázslás, a sötétség és az éjszaka istennője is volt.

A kutatók úgy vélik, hogy a késő római korból származó ólomtáblákba karcolt, latin nyelvű szöveg két különböző személytől származhatott. Arról nincs adat, hogy hol kerültek elő a táblácskák, viszont az átkok címzettjei ismertek.

Állatorvosnak és szenátornak szóltak az átkok

Az egyik átoktábla egy Fistus nevű római szenátort vett célba; eddig ez az egyetlen ismert eset, amikor egy római honatyát átkoztak el ily módon. A másik átok a Porcello nevű állatorvost kívánta megbüntetni fekete mágiával. Az utóbbi név latinul „nagy sertést” jelent.

Natalias úgy véli, a Porcello az állatorvos valódi neve lehetett. A kutató szerint az átoktáblák esetében a legfontosabb, hogy nagyon pontosan beazonosítható legyen a megbüntetni kívánt személy. Natalias azt is megjegyezte, hogy nem lehet biztosan tudni, ki átkozta el az állatorvost és miért: ez egyaránt történhetett személyes vagy szakmai okokból. Az átok írója mindenesetre azt kívánja, hogy Hekaté semmisítse meg, zúzza össze, ölje meg, fojtsa meg Porcellót és Maurillát, az állatorvos feleségét. Natalias szerint elképzelhető, hogy valakinek kimúlt a lova vagy egyéb jószága, miután igénybe vette Porcello doktor szolgálatait, az illető pedig ezért átkozta ki az állatorvost.

Még érdekesebb Fistus esete. Az ókori Rómában a szenátorság kezdetben anyagi jóléttel, társadalmi megbecsültséggel és hatalommal járt, a birodalom végnapjaiban, az átoktábla írásának idején viszont a szenátus hatalma már elenyészett. Fistus rosszakarója ennek ellenére négyszer szólítja fel az alvilág istenségét, hogy csapjon le a szenátorra, és ölje meg. „Erőtlenedjen el Fistus, fulladjon a vízbe, és végtagjai váljanak le” - kívánta az ismeretlen szerző. Natalias ebben az esetben sem tudta kideríteni, hogy a rosszakarónak mi baja volt Fistusszal. Elképzelhető, hogy csupán a modernkori karaktergyilkosság antik előfutáráról van szó.

Rovatok