Index Vakbarát Hírportál

Világörökség lehet a leghíresebb kalóztanya

2012. május 30., szerda 15:20

Világörökségi rangot kérnek régészek a Jamaika fővárosában, Kingstonban lévő történelmi kalóztanya, Port Royal javarészt elsüllyedt maradványainak. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO küldöttsége el is látogatott a helyszínre, amely három évszázaddal ezelőttig volt Tortuga mellett a karibi vizeken garázdálkodó kalózok törzshelye. Leghamarabb 2014-ben kérhet világörökségi rangot, amellyel olyan emlékek mellé kerülne, mint a kambodzsai Angkor Wat vagy a Taj Mahal Indiában.

Az elsüllyedt kikötő egykor virágzó hely volt, ahol többek közt a hírhedt Henry Morgan kötött ki rumért, nőkért és, hogy megjavítassa hajóját. Port Royal a brit kolónia legfontosabb települése volt Jamaikán egészen a XVII. századig, amikor 1692-ben földrengés, majd szökőár elnyelte a helység kétharmadát. A kikötő hétezer lelket számlált, ez Boston akkori lakosságához volt mérhető.
A földrengés után a város maradványai közé a brit királyi tengerészet helyi erői költöztek be, két évszázadig maradtak, noha a romokat tüzek és hurrikánok pusztították tovább. Az élet azonban nem változott meg Port Royalban, a katonák ugyanúgy zabolátlan életet éltek, mint a kalózok, akik azért nem mentek messzire: újra és újra kifosztották a helyet.

Az egykori kalóztanya manapság lehangoló halászfalu Kingston repterének tövében. A látogatókat kevés dolog vonzza, leszámítva a tenger gyümölcseit kínáló éttermeket és néhány roskadozó történelmi épületet. A kalózváros elsüllyedt, algával borított maradványait zavaros víz öleli egy archeológiai területen, amely csak engedéllyel megközelíthető a búvárok számára.

Az elmúlt években azonban víz alatti ásatások révén számos kincs került felszínre, köztük ágyúk, borosüvegek, míves pipák, ón- és agyagtálak. 1998-ban még egy gyerek hiányos csontvázát is sikerült megmenteni az utókornak. Szakemberek szerint Port Royal a régészeti helyszínek élmezőnyébe tartozik a nyugati féltekén, ezért meg kell védeni az elkövetkező korok számra. Óriási lehetőségek rejlenek ebben a helyben, ehhez hasonló elsüllyedt városok nincsenek máshol, csak Amerikában - mondta az UNESCO-val szorosan együttműködő Robert Grenier kanadai régész.

Rovatok