Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták Shakespeare korai színházát

2012. június 7., csütörtök 11:03

Megtalálták Londonban annak a korai színháznak a maradványait, amely egykor William Shakespeare (1564-1616) társulatának volt a főhadiszállása, és ahol először láthatta a közönség a Rómeó és Júlia, valamint az V. Henrik című színdarabokat.

A Temze partján magasodó Globe színház megépülése előtt a London keleti részén, Shoreditchben álló Curtain Theater adott otthont a bárd Lord Chamberlain's Men elnevezésű társulatának. A színház karzatát alkotó falaknak és az épület belső udvarának maradványait a Museum of London régészeti szekciójának (MOLA) szakemberei tárták fel.

„Ez egy fantasztikus lelet, amely egyedülálló betekintést enged a korai Shakespeare-színházak történetébe" – mondta Chris Thomas, a régészeti munkálatok vezetője. A Curtain 1577-ben nyitotta meg a kapuit, London első színházának, a The Theaternek a szomszédságában, és egyike volt a brit főváros falain kívül épült korai színházaknak. Az intézmény a közelben futó Curtain Close nevű utcáról kapta a nevét.

1597-től ez volt a Shakespeare-színdarabok előadásainak központi helye, egészen 1599-ig, amikor befejezték a brit főváros Southwark negyedébe megálmodott Globe színház munkálatait. Azt a mai napig nem tudni, hogy később mi történt a Curtain épületével: 1622-től a színház egyszerűen eltűnt a történelmi feljegyzésekből. Néhányan azonban úgy vélik, hogy egészen az 1640-es évekbeli angol polgári forradalomig használhatták.

A régészek a színház maradványaira egy shoreditchi ingatlanfejlesztést megelőző próbafeltárás során bukkantak. A beruházást irányító vállalat szóvivője szerint a lelőhelyet valószínűleg eredeti állapotában fogják megőrizni a területen épülő új lakó- és bevásárlóközpont szívében.

Rovatok