Index Vakbarát Hírportál

Kiállítják a bolgár vámpírok csontvázait

2012. június 12., kedd 16:41

A szófiai Nemzeti Történelmi Múzeum vezetője, Dimitrov Bozsidar azt nyilatkozta, hogy a múlt héten, egy ásatás során feltárt csontvázakat a múzeumban lehet majd megtekinteni. A két férfi földi maradványaira a fekete-tengeri üdülővárosban, Szozopolban bukkantak rá. A maradványok korát a szakértők hétszáz évesre becsülték. Mindkét férfi mellkasából vaspálca állt ki.

Bozsidar elmondta, az elhunytakat többször hasba és mellkasba szúrták, hogy megakadályozzák vámpírokká válásukat. A XII-XIV. században Bulgária-szerte élénken éltek azok a pogány hiedelmek, amelyek szerint a holtak vámpírrá változhatnak. A bolgár régészek eddig több mint száz középkori vámpírsírt tártak fel. Érdekesség, hogy többnyire a nemesek sírjában találtak vaspálcával leszúrt tetemeket; az emberek őket bélyegezték meg elpusztíthatatlan vérszívóként.

A régészeti felfedezések szerint Bulgáriában igen hosszú ideig része volt a népi kultúrának a vámpíroktól való félelem. A lakosok sokszor vassal erősítették meg a koporsókat, különösen a már életükben is gonosz halottakét, nehogy azok vámpírként visszatérjenek az élők közé.

Bozsidar azt is hozzátette, hogy környezetük a gonosz szolgálóinak tartotta a vámpírokat, így az emberek megpróbálták megakadályozni, hogy haláluk után kikeljenek a sírból, és tovább kínozzák embertársaikat. A leletek világszerte felkeltették a vámpírrajongók érdeklődését; egyesek azt is elképzelhetőnek tartják, hogy Bulgária profitálni fog a pogány múltjából.

Rovatok