Index Vakbarát Hírportál

Kacsák vették át a 800 éves hattyúhagyományt

2012. június 19., kedd 12:12

Nyolcszáz éves hagyományt tört meg egy kacsapár Nagy-Britanniában: hattyúnemzedékek hosszú sorától orozta el az élelemért csengetés jogát a somerseti püspöki várnál.

A madarak az erődítményt körülölelő vizesárokban élnek. A várbeliek nyolc évszázadon át hattyúkat idomítottak be arra, hogy az állatok a csőrükkel alkalmanként megrángassanak egy kötelet, ami a vár egyik faláról lóg a vizesárok fölé. A kötél egy harangot szólaltat meg, így tudják meg a várbeliek, hogy a hattyúk enni kérnek, de a mutatvány természetesen turistalátványosságnak sem utolsó.

A legújabb hattyúpár azonban túl félénk, a várban élők eddig hiába próbálták őket az elődeikhez hasonlóan beidomítani. Kifigyelte viszont a dolgot egy élelmes kacsapár, és miután ők sikerrel szoktak rá a kötél rángatásra, ők kapják a hattyúkosztot. A jogosultak egyelőre udvariasan teret engednek a kacsakonkurenciának, de a vár gondnoka, Paul Arblaster szerint lassan rájönnek, mire jó a harang, és remélhetően helyreáll a tradíció – adta hírül a Daily Mail brit napilap.

A hagyomány eredete a helyiek legjobb tudomása szerint az, hogy nyolc évszázada a vár akkori gazdájának lánya kezdte etetni az árokban vendégeskedő hattyúkat.

Rovatok