Index Vakbarát Hírportál

Honlap indult a római luxusbunkerekről

2012. június 20., szerda 17:24

A második világháború idején Rómában az olasz elitnek, a királyi családnak, valamint Benito Mussolini diktátornak és környezetének épített 12 bunkert mutat be egy kedden indított olasz honlap.

„A légvédelem nem megfelelő és rögtönzött volt. Ismerve a Hitlert utánzó Mussolini ízlését, például a földalatti páncélos bunkerek iránti érdeklődését, tizenkét óvóhelyet és légvédelmi bunkert építettek a második világháború idején" – mondta el sajtótájékoztatóján Lorenzo Grassi újságíró, a www.bunkerdiroma.it honlap kezdeményezője és az óvóhelyekről írt könyv szerzője.

Az óvóhelyek korábban is léteztek, csak légvédelmi célra alakítottak át azokat, míg a bunkereket külön erre a célra építették. A 12 létesítmény közül hat a főváros szívében található, az egyik bunker a Valentini-palotában, Róma tartomány székhelyén, ahol a bemutatót is tartották.

Ez a bunker az egyetlen, amely jelenleg is látogatható. 1939 vége és 1940 eleje között épült, két nagy teremből és több folyosóból áll. Ezeken bemutatják a Domus Romanét, a császári család római lakóhelyét, amelyet a Valentini-palotában végzett ásatások során tártak fel. A bunker kijárata pont szemben volt a Forum Romanumon található Trajánusz oszlopával.

A légvédelmi óvóhelyeket keveset használták Rómában, mert a szövetségesek először 1943. július 19-én bombázták az olasz fővárost, Mussolinit pedig tíz nappal később a király leváltotta tisztségéből, és őrizetbe vették.

Rovatok