Index Vakbarát Hírportál

Lefoglaltak egy Tyrannosaurus-csontvázat

2012. június 21., csütörtök 08:43

Az Egyesült Államok történetének egyik legszokatlanabb letartóztatási parancsát adta ki kedden egy szövetségi bíró, amikor felhatalmazta a belbiztonsági minisztériumot, hogy foglaljon le egy dinoszaurusz-csontvázat egy művészeti tárgyakat raktározó vállalatnál. Az amerikai hatóságok egy nappal korábban nyújtottak be bírósági keresetet annak érdekében, hogy visszaszolgáltathassák Mongóliának a hetvenmillió éves dinoszaurusz-csontvázat.

Kevin Castel bíró azt követően írta alá a végzést, hogy megállapította, a majdnem teljesen ép Tyrannosaurus bataar csontváza az amerikai jogrend alapján elkobzás tárgya lehet. Már egy hónapja zajlanak a jogi csatározások a zsarnokgyík kisebb ázsiai unokatestvérének, a Tyrannosaurus bataarnak a fosszíliája körül, amelyet május 20-án árverezett el New Yorkban a texasi székhelyű The Heritage Auctions aukciósház.

A 2,4 méter magas és 7,3 méter hosszú csontváz 2010 márciusában érkezett Nagy-Britanniából a Florida-állambeli Gainesville-be. A szállítmány származási helyeként tévesen Nagy-Britannia volt feltüntetve, értékekét pedig 15 ezer dollárban határozták meg. A májusi aukción a fosszília több mint egymillió dollárért cserélt gazdát, annak ellenére, hogy tulajdonjogát már akkor is vitatta Mongólia.

Június 5-én öt paleontológus vizsgálta meg tüzetesen a fosszíliát, amelyet egyhangúlag Tyrannosaurus bataarként határoztak meg. A szakértők majdnem biztosak voltak abban is, hogy Mongóliából, a Nemegt-medencéből származik. Jim Halperin, a The Heritage Auctions társalapítója szerint az aukciósház jóhiszeműen vásárolta meg a fosszíliát, és jelentős költséggel restaurálta a csontvázat. A bírói döntéssel kapcsolatban Halperin kiemelte, hogy az aukciósház a vizsgálat alatt teljes mértékben együttműködött a paleontológusokkal, ahogy a hatóságokkal is kooperál, hogy tisztességes és igazságos megoldást találjanak az ügyre.

Az első Tyrannosaurus bataar fosszíliát 1946-ban fedezte fel egy szovjet-mongol expedíció a Góbi-sivatagban. 1924-től a mongol törvények szerint az ország területén előkerülő összes dinoszaurusz-fosszília az állam tulajdonát képezi, ezért kivitelük bűncselekménynek számít.
A Tyrannosaurus bataar a Tyrannosauridae, azaz a zsarnokgyíkok családjába tartozó dinoszaurusz. Két lábon járó, több mint egytonnás húsevő volt. Aránytalanul kicsi, kétujjú mellső lábai a testméretükhöz viszonyítva a legkisebbek voltak az összes Tyrannosauridae dinoszaurusz között. Ezzel ellentétben a háromujjú hátsó lábak hosszúak és vastagok voltak, a test rájuk nehezedett. A fejet és a felsőtestet a hosszú, súlyos farok tartotta egyensúlyban, a csípő feletti tömegközépponthoz viszonyítva. Habár nem érte el a Tyrannosaurus rex méretét, a Tyrannosaurus bataar az egyik legnagyobb Tyrannosauridae volt. A legnagyobb ismert példányok hossza 10 és 12 méter között változott.

Rovatok