Index Vakbarát Hírportál

Mégsem Stuka a balti-tengeri roncs

2012. június 21., csütörtök 13:55

Mégsem a Stuka néven ismert második világháborús német bombázótípus egy példányának roncsait, hanem egy jóval nagyobb harci repülőgép maradványait fedezték fel a Balti-tenger mélyén, Rügen térségében.

A 18 méter mély hullámsírban fekvő roncs kiemelését irányító drezdai Német Hadtörténeti Múzeum szakértői szerint a repülő nem egy Junkers Ju 87-es – Stuka – típusú zuhanóbombázó, hanem egy Ju 88-as, amely ugyan hasonlóan ritka, de nem egy-, hanem kétmotoros, és nem kétszemélyes, hanem négyszemélyes.

A roncs több darabját június elején hozták a felszínre. Kiemeltek például egy motort. A tévedést az okozhatta, hogy a két Junkers típust a modern autógyártásból ismert úgynevezett moduláris platform eljáráshoz hasonló módszerrel gyártották, vagyis azonos alapra különböző modelleket építetek.

A Stukát a harmincas évek közepétől egészen 1944-ig gyártották, nagyjából 6000 darab készült belőle. Teljes egészében mindössze kettő maradt fenn. A Ju 88-as típus különböző változataiból csaknem 15 ezer darabot gyártottak. Sértetlenül nagyjából egy tucat maradt fenn.

Rovatok