Index Vakbarát Hírportál

Ősi metropoliszt találtak Észak-Amerikában

2012. július 11., szerda 17:39

Ötszáz évvel ezelőtt, amikor az európaiak éppen felfedezték az Újvilágot, hatalmas város volt a mai Kanada területén, az Ontario-tó mellett. A Mantle névre keresztelt várost 1500 és 1530 között alapították és a wendatok (huronok) lakták.

A területen 2003 és 2005 között végeztek ásatásokat a Toronto University régészei, ekkor 98 épületet fedeztek fel, főként védekezésre használt, fából készült kerítéseket, valamint több mint kétszázezer tárgyi leletet találtak. A műemlékek tucatjain voltak képek, amelyek vadászó embereket és elejtett állatokat ábrázoltak.

„Ez igazi Indiana Jones–pillanat, hatalmas felfedezés" – lelkendezett az ásatás egyik vezetője, Ron Williams archeológus. A település a legnagyobb, legösszetettebb város a maga idejében, nagyjából 1500 és 1800 között éltek a Manhattan nagyságú területen. A régészek számításai szerint kétezren lakhatták a várost, ennyi ember ellátásához negyven kilométer sugarú körben kellett vadászni. Annak ellenére, hogy ilyen nagy volt a város, rejtve tudott maradni több száz évig. Valószínűleg azért, mert az épületeket fából építették, amelyek később nem maradtak fenn.

A régészek összesen 98 épület maradványait találták meg, de ezeket nem egy időben használták, az újabb házakat a régiek fölé építették. Volt egy olyan időszak, amikor 55 épületben laktak emberek. A leletek alapján arra következtetnek, hogy amikor tűz ütött ki a településen, nem égett le az összes, fából készült ház, a közösség meg tudta fékezni a lángokat.

Az egyik legérdekesebb felfedezés Mantle-lel kapcsolatban a kozmopolita jelleg. A művészi alkotások és az ott talált agyagedények azt mutatják, hogy az irokézeknek mind az öt törzse hatást gyakorolt a városra. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg kapcsolatban álltak a várossal és kereskedtek vele.

Itt találták ez első európai eredetű tárgyakat a Nagy Tavak környékén. Európai eredetű például két gyöngysor, valamint egy kovácsolt vasból készült tárgy, amely valószínűleg egy fejszéből származik. Ez utóbbit a település közepén ásták el nagy gonddal. Az a tény, hogy kovácsolt vasból készült a tárgy, azt bizonyítja, hogy a 16. században készült. A feltételezések szerint baszk halászok hajóztak Észak-Amerika partjaira, ott szerezték meg az őslakosok a fejszét, így jutott el Mantle-be.

Azt tudjuk a történelemből, hogy az irokézek és a huronok halálos ellenségek voltak. Ebben az időben háború folyt a törzsek között a területen, Ontarioban, New Yorkban, valamint Michigan és Quebec egyes részein. Az emberi maradványok azt mutatják, hogy az indiánok megkínozták és megskalpolták ellenségeiket.

Mantle azonban kimaradt ebből, mivel nagy volt és erősen védett, kockázatos volt megtámadni. A történészek a második világháború utáni politikai berendezkedéshez hasonlítják, amikor az ENSZ és a NATO megalakulása kevesebb háborút eredményezett, teret adva a kereskedelmi és kulturális kapcsolatoknak. Sajnos azonban az európaiak megérkezése véget vetett ennek a törékeny békének – magyarázta Williamson. A 17. századra kiújult a háború.

Rovatok