Index Vakbarát Hírportál

3 hullámban érkeztek őslakosok Amerikába

2012. július 12., csütörtök 15:05

A legújabb kutatások szerint az amerikai őslakosok három hullámban érkeztek a kontinensre, az első hullám több mint 15 ezer évvel ezelőtt volt. Észak- és Dél-Amerika teljesen üres volt, már ami az embereket illeti, az első jövevények Szibéria felől érkeztek a Bering-szoroson át Alaszkába, majd onnan vándoroltak Dél-Amerikába.

A genetikai kutatások segíthetnek abban, hogy eldöntsék a régóta folyó vitát, a kontinensen lévő indiánok egyszerre érkeztek, vagy több hullámban jöttek. A Nature magazinban megjelent tanulmány az utóbbi teóriát támasztja alá.

A kutatásban kiderült, hogy három ősi populáció keveredik – magyarázta David Reich, a Harvard Medical School genetikusa. Az első amerikaiak nagyjából 15 ezer évvel ezelőtt érkezhettek a kontinensre, először az északi területekre vonultak, majd továbbvándoroltak délre. Az Ázsiából történő bevándorlást a jégkorszak gleccserei állították meg. Később azonban folytatódtak a vándorlások, ekkor jöhettek az eszkimók (Aleut népcsoport) és egy másik csoport, amely ma Kanadában él, és a Na-Dené nyelvet beszéli.

Az adatok alapján az Aleut és a Na-Dené csoportok génjeinek fele az első hullámban érkezőktől származik. Ez azt bizonyítja, hogy az őslakosok nem szorították ki egymást a területekről, sokkal inkább keveredtek.

A kutatásban 52 amerikai őslakos és 17 szibériai csoport génjeit vizsgálták meg. A DNS persze nem mondja meg, hogy mikor vándoroltak el, de azt viszonylag nagy pontossággal meg tudják állapítani, hogy 15 ezer évvel ezelőtt lehetett az első hullám. Vita azonban itt is van, néhány kutató azt feltételezi, hogy harmincezer évvel ezelőtt jött az első hullám egy másik jégkorszak idején, amikor szintén volt híd a két kontinens között.

Több hasonló kutatás is folyamatban van, mely régészeket, genetikusokat, nyelvészeket fog össze, így a közeljövőben több áttörés várható a területen – árulta el Tom Dillehay, a Vanderbilt University antropológusa. A cél még pontosabban meghatározni, mikor jöttek az emberek az amerikai kontinensre, hány hullámban, esetleg azt is, hogy honnan érkeztek. Van egy hiányzó láncszem. Sokkal jobb képet kaphatunk az őslakosokról, ha összehasonlítjuk az ősi ázsiai sírokban talált emberek génjeit a most Amerikában élők génjeivel.

Rovatok