Index Vakbarát Hírportál

Nem talált semmit az Earhart-expedíció

2012. július 24., kedd 17:26

Visszaindult Hawaiira az a kutatócsapat, amelyik a legendás pilótanő, Amelia Earhart repülőgépének roncsait kereste a Csendes-óceánon. A kutatás összesen 2,2 millió dollárba került, és bár kudarcot vallottak, a csoport vezetője még mindig hisz abban, hogy Earhart és navigátora Kiribati közelében zuhant le 75 évvel ezelőtt, de rövid ideig még életben voltak.

A Nemzetközi Történelmi Repülőgépmentő Társaság (TIGHAR) elnöke, Pat Trasher szerint a kutatás során jelentős mennyiségű videót és szonáradatot gyűjtöttek össze az expedíció alatt, amiket Hawaiin fognak elemezni. Terveik szerint jövőre újra útra kelnek, és ezúttal a szárazföldön fognak kutatni, mivel szerintük Earhart túlélhette a zuhanást, és társával együtt még egy ideig életben lehettek az egyik szigeten – írja a Newsday.

A kutatók munkáját jelentéseik szerint számos tényező nehezítette. Az általuk vizsgált tengerszakaszon a víz alatti terep igen alattomos, számos váratlan baleset hátráltatta a munkájukat, így az eredetileg tervezett tíz nap helyett mindössze öt napot tölthettek a kereséssel. Egy alkalommal a víz alatti kutatójárművük beékelődött egy barlangba, ahonnan csak nagy nehézségek árán tudták kiszabadítani. Trasher szerint a környezet sokkal jobban megnehezítette a navigálást, mint azt korábban várták.

Amelia Earhart 115 éves lenne

Az expedíció által kutatott híres amerikai pilótanő, Amelia Earhart július 24-én lett volna 115 éves. Earhartot 31 éves korában érte el a világhír, amikor 1928-ban két társával átrepülte az Atlanti-óceánt, majd négy évvel később egyedül is megtette ugyan ezt az utat. 1934-ben újabb rekordot teljesített: Hawaiiból ő repült először Kaliforniába. 1937. június végén Fred Noonan navigátorral a fedélzeten egy Lockheed Electrában megpróbálta az Egyenlítő mentén körberepülni a Földet, azonban a Csendes-óceán felett a tervezettnél gyorsabban kezdett fogyni az üzemanyaguk. Rádióüzeneteik alapján a Howland-sziget felé vették az irányt, azonban július 2-án végleg nyomuk veszett.

Az évtizedek folyamán számos expedíció próbálta megtalálni a pilótanő nyomait, egyúttal számos feltételezés is született a történtekről. Egyesek szerint a gépe japán fennhatóságú területen szállt le, ahol a katonák meggyilkolták a pilótát és a pilótanőt. Születtek olyan vad elképzelések is, miszerint Earhart szándékosan tűnt el a nyilvánosság elől, hogy új személyazonossággal élhessen tovább, távol a világtól. A most kudarcba fulladt expedíció azt a feltételezést próbálta megerősíteni, hogy a gép egy lakatlan korallszirten szállt le, ahol a két pilóta még néhány napig életben volt, majd a dagály őket és a gépüket is a tengerbe mosta.

Ezt a feltételezést támasztja alá egy amerikai antropológus is, aki szerint Earhart gépe Nikumaroro szigetén szállt le, ahol egy európai nő csontvázát találták meg 1940-ben, amely egyezett Earhart leírásával. A legújabb felfedezések is ezt támasztják alá: az 1989 óta a szigeten folyó kutatások során nemrégiben három zsebkést és feltételezhetően egy törött pipereüveg darabjait találták meg, további bizonyítékául annak, hogy Earhart és navigátora, Fred Noonan itt szálltak le 1937-ben, és végül itt is haltak meg, a Kiribatihoz tartozó lakatlan szigeten. A sziget 300 mérföldre délkeletre helyezkedik el az eredeti célállomáshoz, a Howland-szigethez képest. Earhart gépét, a Lockheed Electrát azóta sem találták meg.

Rovatok