Index Vakbarát Hírportál

Ékszereket találtak egy auschwitzi barakkban

2012. július 25., szerda 15:43

Az auschwitz-birkenaui múzeum munkatársai az egykori haláltábor zsidó foglyaihoz tartozó értékes emléktárgyakat találtak az egyik barakk felújításakor. A PAP lengyel hírügynökség értesülései szerint a restaurátorok egy kerámiabögrében több mint tucatnyi apró tárgyat találtak: monogramos jegygyűrűt és fülbevalókat, háromlevelű lóherés díszítésű női gyűrűt, a Cseh-Morva Protektorátusból származó négy érmét és egy Fortitudini feliratú, Károly osztrák császár és magyar király képmásával díszített, bátorságért járó ezüst érdemérmet.

A renovált barakk a koncentrációs tábornak családi lágerként használt részében áll, amelyben a csehországi Terezin város gettójából Auschwitzba szállított zsidókat tartották. A terezini gettót 1941-ben alapították a Cseh-Morva Protektorátus területén, és 1945 áprilisi felszabadításáig több mint 140 ezer zsidót szállítottak oda, többek közt Magyarország területéről is. A háborút összesen négyezer fogoly élte túl, mert a tábor túltelítettsége csaknem 33 ezer emberéletet követelt, 87 ezer személyt pedig más táborokba helyeztek át. Auschwitzba 46 ezer zsidó került, közülük húszezren a családi lágerbe, míg a többiek gyakran közvetlenül a gázkamrákba jutottak.

Több mint egymillió halott

Az auschwitzi családi tábort 1943 szeptemberében propagandacélokra létesítették a nácik: bizonyítani akarták, hogy nem megsemmisítő tábort vezetnek a helyszínen. Az itt tartott foglyok családjaikkal együtt éltek, civil ruhákat viselhettek, levelezhettek és csomagokat is fogadhattak, a gyerekek számára pedig iskolát és óvodát is létesítettek. A családi tábort két lépésben számolták fel 1944-ben. Márciusban csaknem 3800 személyt egy munkatáborba való áthelyezés indokával gázkamrákba szállítottak.

A több ezer fogoly megsemmisítését azzal is leplezték, hogy a hónap elején írt levelezőlapjaikat haláluk után, a berlini cenzorok pecsétjével ellátva továbbították külföldön élő hozzátartozóiknak. Négy hónappal később kétezer nőt és ezer férfit más táborokba helyeztek át, míg a lágerben maradt hétezer személyt két éjszaka alatt legyilkolták. A barakkokat később a zsidóktól elkobzott javak raktározására is használták.

Auschwitz-Birkenauban a becslések szerint 1,1 millió ember, nagyrészt különböző országokból deportált zsidó pusztult el 1940 és 1945 között. A náci Németország által létrehozott legnagyobb haláltábor magyar áldozatainak száma több százezerre tehető.

Rovatok