Index Vakbarát Hírportál

II. világháborús német tengeralattjárót találtak

2012. július 28., szombat 19:37

Közel 70 évvel az elsüllyesztése után kutatóbúvárok találtak rá egy német tengeralattjáróra az amerikai Massachusets közelében, az Atlanti óceánon. A búvárcsoport egyes tagjai már két évtizede keresték az U-550 roncsát, amikor Nantuckettől 70 mérföldnyire délre hétfőn ráakadtak – írja a Huffington Post.

A búvárcsapat szonárt használt a felderítéshez, a készülék kezelője az egyik kétnaposra tervezett kutatási fázis második napjának végén vette észre a képernyőn a 77 méter hosszú tengeralattjárót.

Az U550-es 1944. április 16-án süllyedt el. Először sikeresen megtorpedózta az őt védő konvojtól lemaradó  Pan Pennsylvania tankhajót, ami 140 ezer hordó benzint szállított Angliába. Az U-Boot ekkor elrejtőzött a sérült tanker alatt, de az egyik kísérőhajó kiszúrta, és mélyvízi bombát dobott rá.

A németek kénytelenek voltak a felszínre emelkedni, és a fedélzeti ágyúkból tüzet nyitottak. A másik amerikai kísérőhajó viszonozta a tüzet, súlyos kárt téve az U-Bootban. Végül a harmadik kísérőhajó újabb két mélyvízi bombát dobott rá.

A németek, mielőtt megadták volna magukat, robbantásokkal maguk süllyesztették el a hajót. A tengeralattjárót többé – egészen hétfőig – senki se látta. A roncsot nem volt könnyű megtalálni, mert a katonák pontatlanul határozták meg az ütközet helyét, az időjárás pedig ritkán teszi lehetővé a kutatást.

A kutatók 100 négyzetmérföldnyi területet fésültek át, fűnyírómintát követve. A szonár képernyőjén először az U-Boot orra bukkant fel, de a második forduló után a csapat már extázisban volt, mert nyilvánvaló volt, hogy célba értek. A merülések végül megerősítették, hogy tényleg a keresett hajót találták meg.

A kutatók most megpróbálnak kapcsolatba lépni az U-Boot, a tanker és a kísérőhajók legénységének életben lévő tagjaival vagy a családokkal, és újabb expedíciót szerveznek a helyszínre.

Rovatok