Index Vakbarát Hírportál

Már húszezer éve is ismerték a mérget

2012. július 31., kedd 15:35

A késői kőkorszak húszezer évvel korábban kezdődött Afrikában, mint korábban gondolták. Egy dél-afrikai barlang leleteinek elemzése alapján arra következtetnek, hogy már 44 ezer évvel ezelőtt használtak faragott csonteszközöket, de sokkal meglepőbb, hogy húszezer éves mérget is találtak. Az ehhez hasonló leleteket korábban a San kultúrához kötötték, amely nagyjából húszezer évvel ezelőtt virágzott.

A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy sokkal korábban kezdődött a késő kőkorszak, nagyjából a modern ember Európába vándorlásával egy időben, tehát 44-45 ezer évvel ezelőtt – magyarázta Paola Villa, a Colorado Egyetem természettörténeti múzeumának kurátora. A modern emberek Európába érve találkoztak a neandervölgyiekkel.

A két terület közötti kulturális és technológiai különbség óriási, világosan látszik, mekkora fejlődésbeli különbségek tudnak kialakulni viszonylag rövid idő alatt. A civilizáció nyomai 80 ezer évvel ezelőttre vezetnek vissza Afrikában, de ezek a nyomok eltűnnek 60 ezer évvel ezelőtt. Tulajdonképpen semmit nem tudni arról, hogy mi történt Afrikában 40 ezer évvel ezelőttig – állítja Villa.

A kutatók a legmodernebb kormeghatározó eszközökkel próbálták megállapítani a Dél-Afrika és Szváziföld határán lévő barlangból származó leletek korát. Néhány lelet sokkal korábbi volt, mint gondolták. Kagylóból származó gyöngyöket, éles csontkéseket találtak használt nyílvesszők mellett. Az egyik csonteszközön díszítés nyomait találták. Egy 35 ezer éves faragott követ is találtak, amelyet fához rögzítve ásóként használhattak.

Megtalálták az eddig ismert legkorábbi mérget is, egy fapálcát, amelyen ricin nyomait találták – ez a ricinusmagban található, erősen mérgező anyag. A kutatók húszezer évesre becsülik a méreg korát, valószínűleg nyílhegyeket kentek be vele. A mérgezett nyilakkal valószínűleg közepes és nagyobb növényevőket vadásztak.

Rovatok