Index Vakbarát Hírportál

Évszázados titokra derült fény Norvégiában

2012. augusztus 27., hétfő 11:57

Évszázados találgatás ért véget a norvégiai Selben, ahol végre kibonthatták azt a csomagot, amelyet a település egykori polgármestere az 1920-as években hagyott hátra, azzal az utasítással, hogy csak 2012-ben nyissák ki. A barna papírba burkolt csomag, amely elméletileg 1912-ből származik, túlélt két világháborút és megúszott két nagytakarítást is az 1950-es, illetve az 1980-as években. A tartalmáról vad találgatások folytak; volt, aki kompromittáló iratokat, volt, aki olajrészvényeket, és volt, aki elveszettnek hitt gyémántokat fantáziált a csomagba.

A valóság sokkal kevésbé izgalmas, sőt, kimondottan unalmas eredményt hozott. A csomag ünnepélyes felbontásán Asztrid norvég hercegnő is részt vett, de csak jegyzetfüzeteket, elsárgult újságokat, hivatalos papírokat és a norvég zászló színeire festett textildarabokat találtak benne. Dag Erik Prhyn, Sel jelenlegi polgármestere szerint a csomag tartalma, bár nem oldotta meg anyagi gondjaikat, gazdagabbá tette a város történelmét.

A negyvenszer huszonnyolc centiméteres, három kilós csomagot a Gudbrandsdal Múzeumban őrizték. Kinyitása előtt Kjell Voldheim kurátor bevallotta: fogalmuk sincs, mi lehet a csomagban, de sokáig találgatták, hogy mi lehet benne. A jegyzetfüzetet és a dokumentumokat alapos vizsgálatnak vetik alá.

Rovatok