Index Vakbarát Hírportál

Középkori kutat találtak egy brit házban

2012. szeptember 4., kedd 14:38

Colin Steer angol nyugdíjas köztisztviselő kíváncsi volt, hogy mi van a padlója alatt, melynek eredménye az lett, hogy kiásott egy tíz méter mély középkori kutat a házuk alatt. A férfi feleségével 25 éve élt a házban. Amikor először felfedezte, hogy van valami a padló alatt, háromnapnyi munka után, öt méteren abbahagyta ásást, és megpróbálta megállapítani a lelet korát. A tervek azt mutatják, a plymouth-i családi ház nappalijában álló kút eredete egészen a XVI. századig nyúlik vissza.

„Éppen cseréltem a padlót, amikor észrevettem egy enyhe bemélyedést – úgy tűnt, a ház alapozói fedték be. Leástam egy kicsit, de a feleségem azt szerette volna, ha újra lefedem, mert akkoriban három gyerek szaladgált errefelé. Mindig is szerettem volna kiásni, hátha aranyat találok az alján, szóval amikor múlt évben nyugdíjba vonultam, nekiálltam” – mondta el Steer.

Steer végül kiásta a gödröt, egy barátjával eltávolították a törmeléket, és a kút mélyén egy régi kardot találtak. „Úgy néz ki, mint egy földműves kardja, fémdarabokból van összekalapálva” – nyilatkozta a férfi. Steer kutatásai szerint a terület, ahol háza áll, 1895-ig erdőség volt, amelyen a Dreak nevű malomzsilip futott keresztül. A vízi útvonalat Sir Francis Drake építtette a XVI. században, hogy vizet hozzon Dartmoorból Plymouth-ba. A férfi lámpákat telepített a kanapéja melletti kútba, és lefedte egy csapóajtóval.

Rovatok