Index Vakbarát Hírportál

Római mozaikot tártak fel Törökországban

2012. szeptember 19., szerda 09:45

Hatalmas római kori mozaikot tártak fel Törökországban, Antalya tartományban, Antiochia ad Cragum ősi városban végzett ásatások során amerikai régészek. A mértani mintás díszes mozaik valamikor egy nyitott fürdőkomplexum padlózata volt, az alapterülete mintegy 149 négyzetméter. Az ásatásokat irányító Michael Hoff, a Nebraskai Egyetem régésze szerint ez az eddigi legnagyobb, Törökország déli részén eddig feltárt ókori mozaik.

Hoff kitért rá, hogy a mozaik egy hét méter hosszú márvány fürdőmedence előtt húzódott, a kiváló állapotban fennmaradt antik remekműnek eddig 40 százaléka került napvilágra. A régész szerint a mozaik arra utalhat, hogy Antiochia ad Cragum városában sokkal nagyobb lehetett a római befolyás, mint azt eddig feltételezték. Hoff csapata egy, az időszámításunk előtti III. századból származó templom, valamint a város oszlopsorokkal és üzletekkel szegélyezett utcájának feltárásán is dolgozik.

Antiochia ad Cragum városát időszámításunk előtt 170 körül IV. Antiokhosz Epiphanész király (i.e. 215 – i.e. 164), a Szeleukida Birodalom nyolcadik uralkodója alapította. Az uralkodó az I. század közepétől a II. század közepéig rendelkezett pénzverési joggal. Az utolsó antiochiai pénzek Valerianus (193 – 264) római császár uralma alatt kerültek forgalomba. A város a bizánci időkben püspöki székhely volt.

Rovatok