Index Vakbarát Hírportál

Több száz éves hajót emeltek ki a Marosból

2012. október 18., csütörtök 17:17

Egy több évszázados bödönhajót, úgynevezett monoxilont emeltek ki a Maros medréből az Aradhoz közeli Zádorlaknál. Az aradi lapok tudósításai szerint a 11,17 méter hosszú, 92 centiméter széles és 65 centiméter magas csónak, amelyet egyetlen fatörzsből vájtak, a Maros szokatlanul alacsony vízállása miatt vált láthatóvá. A hajót az elmúlt napokban emelték ki a vízből és vitték be a Maros-ártér Természetvédelmi Park csálai látogatóközpontjába, ahol az újságíróknak is bemutatták. Paul Hac, a természetvédelmi park igazgatója szeretné, ha a csónak ezután is náluk lenne kiállítva.

Az Aradi Múzeum régésze, Florin Marginean elmondta, hogy a lelet korát egy radiokarbonos vizsgálattal lehetne pontosan megállapítani, ilyen vizsgálatot azonban legközelebb Debrecenben végeznek, és nem biztos, hogy a múzeum vállalni tudja ennek a költségeit. Marginean valószínűnek tartja, hogy a bödönhajót a középkor végén, az újkor elején, a XV-XVI. században készítették. A régész arról is beszámolt, hogy a leletet egy Tobias Gruber nevű osztrák utazó már 1776-ban is megjelölte a térképen, igaz, ő kivájt faként hivatkozott rá. A régész szerint jelenleg a lelet konzerválása a legsürgetőbb feladat, a vízből a szárazra került fa ugyanis szakszerű kezelés nélkül gyorsan szétmállik.

Románia területén eddig tizennégy hasonló csónakot találtak. Ezek között a Marosból kiemelt monoxilonnál hosszabbak és rövidebbek is akadnak. Marginean elmondta, hogy legutóbb egy évvel ezelőtt, a Bega folyóban találtak hasonló csónakot, az azonban fele olyan hosszú volt, mint a zádorlaki.

Rovatok