Index Vakbarát Hírportál

12 ezer éves csontokat találtak Japánban

2012. október 19., péntek 17:19

Japán régészek nagyjából 12 ezer éves emberi és állati csontokat, valamint kvarcból készített kőeszközöket fedeztek fel Okinava tartományban. A régészek egy gyermektől származó két centiméteres szemfogat, három kőeszközt, két kagylóhéjat és állati csontokat, köztük vaddisznómaradványokat találtak a Nandzsóban lévő Szakitari barlangban, ahol a múzeum 2009 óta folytat ásatásokat. A szakemberek szénizotópos kormeghatározással azonosították a leletek hozzávetőleges korát.

Egy okinavai múzeum szakértője szerint ez az első alkalom, hogy őskőkorból származó emberi csontokra és kőszerszámokra bukkantak egyazon lelőhelyen. Sindzsi Jamaszaki, az intézmény rangidős kutatója úgy látja, az eredmények segíthetnek az őskőkori ember kultúrájának megismerésében, mivel megmutatják, hogy mit és hogyan ettek annak idején.

A Szakitari barlang közel fekszik ahhoz a lelőhelyhez, ahol annak idején a minatogavai ember maradványaira bukkantak a régészek; annak alapján úgy vélik, hogy a prehisztorikus nép nagyjából 18 ezer évvel ezelőtt élhetett Okinavában. A Japánban talált őskőkori emberi csontok többségét az ország déli részén elterülő Okinaván tárták fel. Az országban eddig felfedezett legősibb leletekre mintegy 32 ezer éves geológiai rétegek között találtak rá a tartomány központjában, Nahában.

Rovatok