Index Vakbarát Hírportál

Népességrobbanás lehetett 40 ezer éve

2012. október 31., szerda 13:38

Eddig nem ismert népességrobbanásra utaló jeleket találtak a West China University of Medical Sciences kutatói. Ezek szerint 40-50 ezer évvel ezelőtt hirtelen megnőtt a népességszám.

Két nagyobb népességrobbanást ismerünk, az egyik 60-70 ezer évvel ezelőtt történt, amikor a modern ember elhagyta Afrikát, a másik tízezer évvel ezelőtt történt az újkőkorszakban. A kutatók DNS-vizsgálatok alapján most bizonyítottnak látják, hogy a kettő között volt egy harmadik népességrobbanás is.

Azt még nem tudják, hogy miért következhetett be a populáció hirtelen megnövekedése. Az egyik elmélet szerint amikor a modern ember vándorolni kezdett, a partok mentén telepedett meg, ez a környezet felelt meg neki a legjobban. Ez a tény megakadályozta, hogy növekedjen a népesség, hiszen a partok mentén csak meghatározott számú ember tudott élni. A növekedés akkor indulhatott meg, amikor az ember alkalmazkodott a partoktól távoli élethez, itt sokkal nagyobb volt a felfedezendő terület.

Több tízezer év kellett ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak például a hegyvidéki vagy a pusztaságban való élethez. Amikor azonban ez megtörtént, hirtelen nagyon gyorsan nőni kezdett a népesség. Az eredményre az Y kromoszómát vizsgálva jutottak a kutatók, a vizsgálódásban a nyilvánosan elérhető adatokat használták.

Rovatok