Index Vakbarát Hírportál

Ősi szerszámokat ásott elő egy vihar

2012. november 8., csütörtök 17:01

Dél-afrikai kutatók egyes nyilakká formált kövek alapján arra következtetnek, hogy az emberiség az eddig gondoltnál korábban találta fel a szerszámkészítést. A felfedezést egy viharnak köszönhetik, ami a felszínre hozta az ősi nyílhegyeket.

A modern ember Afrikából népesítette be a Földet. A tudósok máig vitatkoznak arról, hogy mikor jelenhetett meg az embernél az összetett gondolkodás. Egyesek szerint az komplex gondolatok első jelei, mint például a művészet csak viszonylag későn jelent meg, nagyjából 40 ezer évvel ezelőtt. Mások szerint már sokkal korábban lehettek ennek jelei, de nem találtak bizonyítékot erre.

Az egyik ilyen jel lehetne az a tény, hogy át tudták örökíteni a tudást a következő generációkra, ennek egyik eszköze például a nyelv megjelenése. A most talált kövek 71 ezer évesek, vagyis a most gondoltnál sokkal korábban kifejlődött a összetett gondolkodás és az eszközkészítés. Minden egyes alkalommal újabb és újabb tárgyakat találunk, amikor Dél-Afrika partjainál végzünk ásatásokat. Ezek szinte mindig meglepőek és egyre korábbra teszik bizonyos jelenségek megjelenéség az emberiségnél – lelkendezett Curtis Marean, a kutatás egyik tagja, az Arizona Egyetem archeológusa.

A nyílhegyeket a Pinnacle Point nevű helyen találták meg, ez egy viharos terület, más nagyon sok csontot és az ősemberek által gyártott szerszámot találtak itt. Egyik nap egy hatalmas vihar vonult végig a területen és a barlang mélyéről a felszínre hozott néhány tárgyat. A vizsgálatok azt mutatják, hogy ezek 50 és 90 ezer évesek lehetnek.

A tudósok apró kőszilánkokat fedeztek fel, más néven mikrolitokat, a legnagyobb közülük három centiméteres volt. Egyik felük tompa volt, ezzel rögzítették farudakhoz és csontokhoz. A pattintáshoz használt követ gondosan őrizték és melegítették, hogy könnyebben lehessen faragásra használni. A mirkolitokat nyílhegynek használhatták, bár a tudósok szerint egyfajta lándzsához is használhatták.

A kutatások alapján a mikrolitokat 60-65 ezer évesnek gondolják. A kutatások azt mutatják, hogy hosszú időn keresztül készítettek így nyílhegyeket, ez viszont azt jelenti, hogy a komplex gondolkodás és a tudás átadásához szükséges módszerek már korábban kialakultak. Ráadásul a Pinnacle Pointnál a kövek melegítése 160 ezer éves technológia, vagyis az emberek százezer évvel korábban is ismerték ezt a módszert.

A kutatók szerint ez a technológia sokat jelentett, amikor a modern ember elhagyta Afrikát és találkozott a neandervölgyiekkel. Nekik ugyanis csak hajítólándzsáik voltak, a modern embereknek azonban gyilkosabb fegyvereik. Ráadásul a fegyverek kidolgozása magasabb szociális köteléket feltételez, nagyobb együttműködési hajlandóságot. Mindkettő elengedhetetlen a túlélésben.

Rovatok