Index Vakbarát Hírportál

Nyomorúságos volt a maják élete

2012. november 15., csütörtök 19:10

Nyomorúságos volt a maják élete a 16. században, a spanyol hódítás után, erről tanúskodnak azok a gyermeksírok, amelyek egy ősi település feltárása során kerültek napvilágra Mexikó keleti partvidékén, Cancún közelében.

A San Miguelito régészeti helyszínen a temetkezések 11 lakóépület között voltak, amelyek a késő posztklasszikus maja korból (1200-1550) származnak. A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet régészei szerint legalább harminc 3 és 6 év közötti gyerek földi maradványai kerültek napvilágra. A csontok tanúsága szerint a kicsik többsége alultáplált volt, és valamilyen betegség végzett az éhezéstől legyengült szervezetükkel. A 16. századi csontvázak a magas gyermekhalandóságról tanúskodnak, ami az alultápláltság és a rossz higiéniai viszonyokkal magyarázható - hangsúlyozta Sandra Elizalde régész.

Némelyik temetkezésben igen szerény sírmellékleteket találtak, ami egy elszegényedett társadalom jellemző tünete. Az egyik sírban egy kolibri-figurát leltek, valamint egy idős asszonyt megjelenítő másik szobrocskát, gondosan érzékeltetett ráncokkal az arcán. A gyermeksírok mellett 17 másik temetkezés is napvilágra került, néhányban felnőttek aludták örök álmukat, míg másokban a csontok annyira széttöredezettek, hogy nem lehet megállapítani semmit az elhunytakról. Két sírban cserépurnákat találtak. Előkerültek falfestmények töredékei, edények, valamint kagylóból készült fülbevaló, amelyre egy arcot vésett egykori készítője.

San Miguelito, ami stratégiai helyen, a Nichupté-lagúna bejáratánál helyezkedett el, fontos kereskedelmi központ volt a prehispán időkben (1200-1350). A dolgok gyökeresen megváltoztak, miután a spanyolok meghódították a Yucatán-félszigetet. A hódítás másképp zajlott, mint Közép-Amerika más részein, mivel itt rengeteg város volt. A spanyoloknak 20 évükbe tellett, míg az összes várost meghódították, majd amikor győzedelmeskedtek, a Yucatán-félsziget nyugati részén telepedtek meg. Közép-Amerika egész keleti partvidéke megszenvedte a maja kereskedelmi utak lezárását. San Miguelitót végül elhagyták lakói.

Rovatok