Index Vakbarát Hírportál

Az ember már félmillió éve gyárt fegyvert

2012. november 16., péntek 16:39

Három egyetem kutatói szerint az emberiség sokkal korábban készített eszközöket, mint azt eddig gondolták. Az Arizona State University, a University of Toronto és a University of Cape Town régészei félmillió éves kőeszközöket találtak a dél-afrikai Kathu Pan 1 ásatási területen.

Kőből készült nyílhegyet illeszteni farúdhoz nagyon fontos előrelépés volt a vadászatban. Egyrészt a fegyver elkészítése előrelátást igényelt, másrészt egy hegyes kő egy lándzsán jelentősen növelte a vadászat hatékonyságát. Ezek a fegyverek sokkal halálosabbak, mint a kihegyezett bot, és az emberiség erre az eddig gondoltnál sokkal korábban rájött – magyarázta Benjamin Schoville, az Arizona State University kutatója.

A fára erősíthető nyílhegyeket 300 ezer évesnek gondolták eddig, ásatásokon nem ritka ez a lelet. A most megjelent tanulmány szerint a nyílhegyeket a Homo heidelbergensis korában használták, ez volt a neandervölgyiek és a modern ember utolsó közös őse. Schoville szerint a technológiát egymástól függetlenül találták fel több különböző helyen. Nyílhegyeket a neandervölgyi és a modern ember is használt, de ez az első bizonyíték arra, hogy elődjük találta fel a fegyverkészítést. Nagyon úgy tűnik, hogy vannak olyan, a modern embernek tulajdonított képességek, amelyek messzebbre mutatnak a történelemben.

A szóban forgó nyílhegyeket 1979-1982 között találta Peter Beaumont, a dél-afrikai McGregor Museum munkatársa. Egy 2010-es vizsgálat félmillió évesre becsülte a nyílhegyeket, ezután kezdték el mélyebben vizsgálni a leleteket.

Rovatok