Index Vakbarát Hírportál

Amerika atomot dobott volna a Holdra

2012. november 26., hétfő 17:00

Ma már fikciónak tűnhet, de az Egyesült Államok azt tervezte az ötvenes években, hogy atombombát robbant a Holdon. A projekt célja puszta erőfitogtatás lett volna, Amerika azt akarta megmutatni, hogy erre is képes. A terv komoly volt, 1959-ben indult volna útjára a bomba.

Leonard Reiffel fizikus is részt vett a programban, ő még 2000-ben azt nyilatkozta a AP-nek, hogy a kísérlet célja a Szovjetunió megfélemlítése volt. A Szputnyik–1 fellövése után az amerikaiak önbizalma megcsappant, ezt a csorbát akarták a hidegháborús hangulatban egy holdi atomrobbantással kiköszörülni.

A titkos terv teljesen átlagos nevet kapott – Holdra induló kutatórepülések tanulmányozása –, de Projekt A119 néven is emlegették. Persze semmi nem lett belőle, de az eredeti tervek szerint egy rakéta vitte volna a robbanófejet a Holdra, és becsapódáskor robbantották volna fel.

A projekt katonai vezetői azért atombomba, nem pedig hidrogénbomba mellett döntöttek, mert a hidrogénbomba túl nehéz lett volna. Végül azért vetették el az atombomba ötletét is, mert úgy gondolták, hogy egy robbantás a Holdon a Földön élőket is érintette volna.

A tervezésben részt vett Carl Sagan csillagász is, aki később nagyon sokat tett a tudományos televíziózás népszerűsítéséért. Carl Sagan akkoriban frissen végzett diplomásként került a programba, és 1959 után neki járt el a szája tudományos körökben.

Rovatok