Index Vakbarát Hírportál

Az észak-európaiak és az indiánok közeli rokonok

2012. december 1., szombat 10:54

Genetikai vizsgálatok alapján kiderült, hogy az észak-európai népek két nagyon különböző népcsoportból származnak, mely közül az egyik közeli rokonságban áll az észak-amerikai őslakosokkal. Az észak-európai népcsoportokba beletartoznak a skandinávok, britek, franciák és egyes kelet-európai népcsoportok is. Az új felfedezés számos olyan genetikai hasonlóságot megmagyaráz, melyre eddig nem tudták a választ.

Nick Patterson genetikus, a tanulmány egyik szerzője rámutat, hogy genetikai kapcsolat van az őskőkori európai ember és a modern amerikai őslakosok között. Azt már régóta tudják, hogy az emberek 15 ezer évvel ezelőtt a Bering-szoroson keresztül jutottak Amerikába.

Patterston a kutatást David Reich harvardi professzorral együtt végezte. A DNS-vizsgálatok azt mutatták, hogy az egyik elvándorolt törzs utódai voltak az első földművesek Európában. Leszármazottaik viszonylag változatlan DNS-sel Baszkföldön, Szardíniában és a közel-keleti drúzok között élnek.

A másik törzs vadászó-halászó életmódot folytatott, ők voltak a fentebb említett északiak ősei is. Ezzel a népcsoporttal vannak közelebbi rokonságban a mai amerikai őslakosok.

Rovatok