Index Vakbarát Hírportál

Előkerült Hitler vécéülőkéje

2012. december 13., csütörtök 17:09

Egy amerikai katona fia azt állítja, hogy a birtokában van a híres náci vezér, Adolf Hitler vécéülőkéje. Michael Borch szerint a vécédeszkát az apja vitte haza a második világháborúból. Az ülőke a Hitler hálószobájához legközelebbi helyiségben volt, így joggal feltételezhető, hogy a Führer napi rendszerességgel használta azt.

Borch elmondása szerint az apja, Ragnvald Borch őrmester vitte haza a fürdőszobai relikviát, miután megtalálta Hitler híres rezidenciáján, a Sasfészekben. A bajor Alpokban található berchtesgadeni rezidencián a Führer sokat időzött olyan hírhedt fasiszták társaságában, mint Mussolini és Himmler. Kérdéses, hogy Borch miért nem beszélt korábban a történelmi ereklyéről; ő maga azt nyilatkozta, hogy most látta időszerűnek nyilvánosságra hozni a vécédeszka történetét.

Borch nem az egyetlen, akinek a Führer vécéjéhez fűződő története van. Greg Kohfeldt, egy florence-i garázstulajdonos azt állítja, hogy ő birtokolja azt a vécét, ami Hitler privát yachtján volt. A garázsa műhelyében kiállított vécét Kohfeldt a garázs korábbi tulajdonosától vásárolta, akinek jó kapcsolatai voltak az amerikai haditengerészettel.

„Nem szereltettük föl a vécét, de az emberek gyakran bejönnek, hogy képeket készítsenek róla. Ha valaki rá akar ülni, nyugodtan megteheti” – nyilatkozta Kohfeldt a népszerű német napilapnak, a Bildnek.

Rovatok