Index Vakbarát Hírportál

A kőkorszakban készült az első animgif

2013. január 2., szerda 15:35

Úgy tűnik, az első filmeket nem a mozikban mutatták be, de még csak nem is időszámításunk után. Több barlangrajz elemzése alapján valószínűleg már őskori elődeink kifejlesztették a mozgásfázisokból álló animáció koncepcióját, amikor falaikra rajzoltak. Marc Azema, a Franciaországban található toulouse-i Le Mirail Egyetem kutatója szerint legalábbis a rajzokon ábrázolt állatok vázlatai egy-egy animáció képkockái.

A Lascaux-barlangban található ló például több verzióban látható, a rajzok különböző pozíciókban mutaják az állatot. Azema és kollégái egy videót is készítettek arról, hogy az egyes képeket egymás után vetítve hogyan elevenednek meg az állatok, és jelennek meg például futás közben. Az animáció leginkább egyszerű rajzfilmre vagy a web hőskorában divatos korai animgifekre emlékeztet.

A rétegelt festésen kívül elődeink valószínűket megvilágítással kapcsolatos trükköket is bevetettek, hogy kiváltsák a mozgást a falakon. A kutatók találtak olyan vésett csontlemezeket, amelyek galoppozó mozgást végeztek, ha egy húron pödörték őket, hasonlóan ahhoz, ahogy a füzetlapok szélére rajzolva a fázisokat animációt állíthatunk elő. A kutatók videóját a New Scientist közölte, lent tekintheti meg.

Rovatok