Index Vakbarát Hírportál

Rekonstruálták a Vesta-szüzek frizuráját

2013. január 11., péntek 08:58

Janet Stephens, egy baltimore-i fodrász rekonstruálta, milyen lehetett a Vesta-szüzek frizurája az ókori Rómában. A fodrászt akkor kezdte el érdekelni az ókori frizura, amikor egy múzeumban látott egy ősi portrét a Vesta-szüzekről. Nagyon megtetszett neki a hajviselet, és elhatározta, hogy megcsinálja magának. Hazaérve azonban rá kellett döbbenne, hogy ez nem is olyan egyszerű.

Hét évet szánt kutatásokra, a római kultúrával foglalkozó tanulmányok tucatjait olvasta el és megpróbálta kitalálni a fonás technikáját. A feladatot nehezítette, hogy a Vesta-szüzek hajviselete különleges volt, ráadásul hajuk egy részét kendőkkel takarták el, így a szobrokon és egyéb ábrázolásokon nem is lehetett látni a teljes frizurát.

A Vesta-szüzek papnők voltak az ókori Rómában, még gyerekként választották ki őket a feladatra. Harminc évig voltak hivatalban, tíz évig tanultak, tíz évig őrizték a szent tüzet, majd tíz évig tanították a fiatalokat. Személyük szent és sérthetetlen volt, a legelőkelőbbek náluk helyezték el fontos dokumentumaikat, végrendeleteiket.

Janet Stephens az amerikai régészeti társaság éves kongresszusán mutatta be kutatásait. A videón megnézhetjük, hogyan készül el egy Vesta-szűz frizurája. Szükség van hozzá fésűre, egy kötélre és számos rögzítő tűre, valamint vízre, hogy könnyebb legyen alakítani a hajat. Rendkívül bonyolult fonatról van szó, a hajkorona elülső részéhez használják kötelet, köré tekerik az frufrut.

A frizura elkészítése 35-40 percig tartott, de a Vesta-szüzeknek a rabszolgák fésülték a hajukat, így az ókorban valószínűleg kevesebb mint tíz perc alatt elkészült a frizura. Persze az sem mindegy, hogy milyen hosszú a modell haja, a fodrász szerint derékig érő hajon lehet a legkönnyebben megcsinálni a frizurát.

Rovatok