Index Vakbarát Hírportál

Töltve volt egy 250 éves múzeumi ágyú

2013. január 14., hétfő 11:26

Komoly meglepetést okozhatott volna az az ágyú, ami miatt a fegyvert restauráló New York-i karbantartó cég munkatársai telefonáltak a rendőröknek. Kiderült ugyanis, hogy az egy 233 éve elsüllyedt hajóról származó löveg mindvégig töltve volt.

Az eset érdekessége, hogy a HMS Hussar nevű, 1780-ban elsüllyedt brit hajó ágyúja egy köztéri kiállításon állt 1860-tól 1996-ig. A betondugóval lezárt csövű ágyút ekkor azért vitték zárt helyre, hogy megóvják a vandáloktól.

A NYPD fegyverszakértői 800 gramm, ma is robbanásveszélyes feketelőpor mellett a kanócot és az ágyúgolyót is megtalálták a csőben. Az ágyút még a 19. század közepén adományozta a városnak valaki, aki felhozta azt East Riverben elsüllyedt hajóroncsból. A HMS Hussar 1763-ban épült, és 1780. november 23-án kapott léket és süllyedt el New York partjainál. Bár az angol haditengerészet azonnal tagadta, hogy a hajó aranyat szállított volna, a 150 éves, rendszeres fosztogatásnak az amerikai hadsereg utászai vetettek véget, amikor 1876-ban huszonöt tonna dinamittal felrobbantották az elsüllyedt hajót.

A 233 évvel ezelőtt megtöltött ágyút veszélytelenítő New York-i rendőrség egy szűkszavú, de vidám nyilatkozatban nyugtatta meg a közvéleményt afelől, hogy 1776-ban egyszer már elhallgattatták a brit ágyúkat, és továbbra sem akarják őket hallani a Central Park környékén.

Rovatok