Index Vakbarát Hírportál

III. Richárd mellett más történelmi kincseket is találtak parkolók alatt

2013. február 6., szerda 11:30

Brit régészek tavaly nyáron kezdték meg a feltárási munkálatokat a leicesteri önkormányzat egy parkolójában, ahol egy középkori ferences kolostor, a Greyfriars maradványaira bukkantak. Itt találták meg az egykori király, III. Richárd sírját is, akit hosszú hónapok vizsgálata után azonosítottak. Nem ez az egyetlen különleges kincs, amit parkoló alatt találtak meg az elmúlt években, számos érdekes történelmi lelet és épület bukkant elő hasonló módon.

Heléna palotája

Jeruzsálem keleti negyedében egy parkolóban 2006-ban ásatásokat végző izraeli régészek kétezer éves palota maradványait tárták fel, amely Helénának, Adiabene királynőjének tulajdona volt. A palota maradványaira közvetlenül a jeruzsálemi Óváros falain kívül találtak rá későbbi települések alatt, amelyeket addig szintén elfedett a parkoló aszfaltja.

Josephus Flavius és más zsidó írások szerint Heléna abból a királyi családból származott, amely egykor a napjainkban Észak-Irakhoz tartozó Adiabenében uralkodott. Családjával együtt áttért a zsidó hitre és az első század első felében Jeruzsálemben telepedett le. A palota abban az időben épült, amikor Jeruzsálem a rómaiak által uralt Júdea fővárosa volt. A palotát lerombolták, amikor a rómaiak kétezer évvel ezelőtt a zsidó lázadást leverték.

A texasi hadihajó

Az amerikai Galvestonban 1996-ban egy parkoló alatt találták meg a Zavala nevű, 150 éves hadihajót. Amikor Texasban 1835-ben kitört a forradalom (amit texasi függetlenségi háborúként is ismert), a kormányzat négy hadihajót vásárolt, majd 1839-ben még egyet. Ez utóbbi volt a Zavala, amit 120 ezer dollárért vettek meg. A hajó egy küldetés után éppen hazafelé tartott, amikor viharba kerül, és megrongálódott. Visszaért a kikötőbe, de soha nem javították meg.

VIII. Henrik magánkápolnája

Parkoló alatt rejtőzött VIII. Henrik angol király magánkápolnája is. A London déli részén lévő parkoló újraalapozásakor találtak rá, amikor a munkások egy kőfalba ütköztek a munkálatok alatt. A kápolna háromszor hat méteres volt, a falakon a Temze nyomai is láthatóak, mert sokszor elöntötte a víz.

A kápolna egykor ahhoz a Placentia Palotához tartozott, amelyet Greenwichben, a Temze partján a király építtetett 1447-ben. Eleinte népszerű pihenőhely volt, később azonban kiment a divatból, és le is bontották a palotát, a helyére kórházat építettek. A régészek azt hitték, hogy a kápolna a palotával együtt eltűnt.

A kanadai parlament

1848-ban a kanadai parlament megszavazott egy törvényt, amellyel felelős kormányt állíthattak volna és az állam függetlenségéhez vezetett volna. Egy évvel később a feldühödött tömeg leégette a parlament épületét. A parlament korábbi helyét az 1920-as évekig ismerték a helyiek, majd elfeledkeztek róla, elveszett az utókor számára.

A helyére parkolót építettek, csak 2010-ben találták meg kanadai régészek, miután már húsz éve kutattak a helyszín után. Az ásatásokon előkerült néhány régi könyv és Viktória királyné portréja.

Rovatok