Index Vakbarát Hírportál

Nefertiti lehetett Tutanhamon anyja

2013. február 13., szerda 10:35

Marc Gabolde francia genetikus legújabb vizsgálatai teljesen felforgathatják azt, amit az ókori Egyiptom két leghíresebb alakjáról tudunk. A kutatók sokáig azt feltételezték, hogy Ehnaton és nővére voltak Tutanhamon szülei. A DNS-tesztek sem mondtak ellen ennek a feltételezésnek.

Gabolde kutatásai szerint azonban Tutanhamon anyja Ehnaton egyik unokatestvére, Nefertiti volt. Ez nem olyan meglepő, mint gondolnánk, hiszen Nefertiti is Ehnaton felesége volt, egyiptológusok eddig is úgy tudták, hogy több közös gyerekük volt. Eddig azonban úgy hitték, hogy Tutanhamonnak más volt az anyja.

Tutanhamonról 2005-ben derült ki, hogy Ehnaton fia volt, ezt genetikai vizsgálatokkal derítették ki. Az is egyértelmű volt a bizonyítékok alapján, hogy nem a fáraó valamelyik felesége volt az anyja, hanem egyik nagynénje. Azt nem tudták beazonosítani, hogy melyik az öt közül. Tutanhamon testi hibái – az eldeformálódott lábfej, a farkastorok, a ferde gerinc – mind azt feltételezték, hogy vérfertőző viszonyból származott, ami nem is volt ritka a királyi családban.

Záhi Havvász, Egyiptom főrégésze 2010-ben megerősítette, hogy Tutanhamon Ehnaton fia volt, ezzel elvetve azt az elméletet, hogy Tutanhamonnak el kellett volna vennie Ehnaton lányát, hogy erősítse a trónhoz való jogát.

Marc Gabolde legutóbbi kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy félreértelmezik a korábbi DNS-tesztek eredményeit. A DNS hasonlósága azon alapszik, hogy három generáción keresztül is unokatestvérek házasodtak egymással a királyi családban. Emiatt a harmadik generációban az unokatestvérek DNS-e közötti hasonlóság olyan, mintha testvérek DNS-ét hasonlítanák össze. Gabolde emiatt gondolja azt, hogy Tutanhamon Ehnaton és Nefertiti fia volt, a két szülő pedig unokatestvér volt.

A királyi pár vallási reformot, egyistenhitet próbált bevezetni Egyiptomban, Aton kultuszát állítva a középpontba. Ehnaton még eredeti nevét, az Amenhotepet is eldobta, hogy az Amon szó ne szerepeljen benne. A reformokat elbukták, fiuk, Tutanhamon pedig nyolcévesen követte őket a trónon. Tutanhamon egyébként nem volt jelentős uralkodója Egyiptomnak, ismertségét annak köszönheti, hogy az övé volt az egyetlen épségben maradt fáraósír, amit a Királyok Völgyében találtak.

Rovatok