Index Vakbarát Hírportál

Ötezer éves templomot találtak Peruban

2013. február 14., csütörtök 13:52

Perui régészek eddig nem ismert templomromot fedeztek fel El Paraisóban, Lima közelében. Az előzetes vizsgálatok szerint az épület nagyjából ötezer éves lehet, egy szűk ösvény mellett találtak rá. El Paraiso az egyik legjelentősebb ásatási helyszínt Peruban, nagyon sok ősi épületet találtak már ott.

A templom falait kőből építették és sárga agyaggal borították, ezen néhol piros festéknyomokat találtak. Nagyjából téglalap alakú az épület, 6,82×8,04 méteres alapterületű, az El Paraisóban lévő nagy piramis jobb oldalán helyezkedik el. A falak 2,5 méter magasak lehettek, ezek egy része maradt csak fenn, az is csak hetven centiméterre magasodik.

A most megtalált templom középpontja egy áldozati oltár köré épült, itt égették el a környék lakói felajánlásaikat. A füst tette lehetővé a papok számára, hogy kapcsolatba lépjenek az isteneikkel – magyarázta Marco Gullien, az ásatást vezető régész.

A régészek a leletek alapján arra következtetnek, hogy a késő kőkorszaki népek közelebbi kapcsolatban álltak egymással, mint korábban gondolták. Rafael Varon, perui kulturális miniszterhelyettes szerint ez az első ilyen jellegű épület, amit Peru középső részén találnak. Ez megerősíti az a feltételezést, hogy Lima környéke fontos gazdasági, politikai és vallási központ volt azokban az időkben.

El Paraiso több száz földet művelő és halászó embernek adott otthont. A környéken több ezer olyan épületmaradvány van, amit még nem fedeztek fel.

Rovatok