Index Vakbarát Hírportál

3500 éves nekropoliszt tártak fel Luxorban

2013. február 18., hétfő 16:20

Több mint háromezer-ötszáz éves nekropoliszra (városon kívüli temetőre) bukkantak azok a régészek, akik az egyiptomi Luxorban, a Nílus nyugati partján ásatásokat végeztek II. Amenhotep fáraó halotti templomának a helyszínén.

A Kairói Egyetem régészeti karának professzora, Nizai Ali közölte, hogy a temetkezési helyet a Ramesszeumnak, II. Ramszesz fáraó halotti templomának a közelében tárták fel. A maga nemében egyedülálló, régészeti szempontból kiemelkedő fontosságú Ramesszeum II. Amenhotep és IV. Thotmesz templomai közt épült az i.e. 13. században.

Az olasz kutatók sírkamrák egész sorát fedezték fel, mindegyik előtt veremmel, illetve csontokat tartalmazó, fából készült szarkofágok maradványaival. A koporsókat az első feltételezések szerint olyan fából faragták, amely képes ellenállni a rothadásnak.

Az ókorban szokásos halotti-temetési tárgyak is előkerültek, köztük ékszerek és pipereszerek, valamint ennivaló, amely arra szolgált, hogy az elhunytnak legyen mit fogyasztania következő életében. A kamráknál elhelyezett kancsókban a halottak mumifikálódott belső szerveit tárolták.

II. Amenhotep, aki i.e. 1427-1401 között uralkodott a XVIII. dinasztia hetedik fáraójaként, híres volt nagyszabású építkezéseiről, kiváltképpen a halotti templomok iránt mutatott érdeklődést. A most megtalált sírkamrákat valószínűleg atlétáknak és harcosoknak építették, akiket az uralkodó nagy becsben tartott, különösen a lovasokat és íjászokat. A leleteket a régiségek luxori raktárába szállították, ahol laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá őket, illetve elvégzik rajtuk a szükséges helyreállításokat.

Rovatok