Index Vakbarát Hírportál

Az ősemberek is a divat rabjai voltak

2013. március 8., péntek 09:20

A Bordeaux-i Egyetem kutatói szerint az ősemberek sokkal korábban kezdtek ékszereket használni, egyes dél-afrikai barlangokban 75 ezer éves ékszereket találtak. A nyakláncok és karkötők rózsafüzér-szerűek voltak, különböző kagylókat és köveket fűztek egymáshoz az ott élők.

A kutatók szerint szimbolikus jelentősége volt az ékszereknek, a csoporthoz tartozást vagy épp ellenkezőleg, az egyén különbözőségét jelölhették. Hasonló ékszereket találtak Európában is, amelyek a kőkorszakból származnak, és nagyjából negyvenezer évesek lehetnek. Az európai ékszereket állati- és emberi fogakból, csontokból, elefántcsontból, kőből, kagylókból készítették.

A legősibb ékszerek százezer évesek lehettek, de ezek nem voltak ennyire kifinomultak, mint a későbbi darabok, a legtöbb kagylóból és csigaházakból készült. Emiatt a régészek egy része nem biztos abban, hogy ugyanolyan szimbolikus szerepük volt, mint a későbbi ékszereknek, de még azt is megkérdőjelezték, hogy emberek alkották ezeket és nem véletlenül találták ott a kagylókat.

A Marian Vanhaeren, a Bordeaux Egyetem kutatója azonban azt állítja, hogy olyan bizonyítékot talált, amely alapján egyértelmű, hogy 72-75 ezer évvel ezelőtt is tudatosan viseltek ékszereket az ősemberek. A Dél-Afrikában lévő Blombos-barlangokban 68 kagylót találtak, amelyek többsége szorosan össze volt fűzve, pont úgy, ahogy egy nyakláncot vagy karkötőt készítenénk. Valamennyi kagyló át volt szúrva és a kutatók vizsgálatai alapján a kagylókat a közelben gyűjthették össze.

A barlangban több rétegből is előkerültek ékszerekre utaló nyomok, így a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a különböző korokban hogyan változott a divat. Különböző vizsgálatokat végeztek a kagylókkal, hogy megállapítsák, hogyan viselték ezeket. Összesen hat különböző módot találtak, az alacsonyabb rétegekben például mindegyik kagyló után csomót kötöttek, a felsőbb rétegekben, vagyis a későbbi korokban pedig kettesével kötötték össze a kagylókat.

A csapat szerint mindez azt jelenti, hogy az ékszereket tudatosan viselték, állandóan változtatták a formájukat, vagyis pont úgy változott a divat, mint manapság. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy ugyanaz a csoport változtatta a divatot, a másik magyarázat pedig, hogy idővel másik népcsoport költözött a területre, akik nem folytatták az ottaniak hagyományait, hanem saját ékszerviselési divatot teremtettek.

Rovatok