Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az alvilág kapuját

2013. április 2., kedd 12:43

Olasz régészek megtalálták a pokol kapujának nevezett barlangot Törökországban. A görög-római mitológia szerint ez a barlang volt az alvilágba vezető út. Az ősi Hierapolisz városában volt a barlang bejárata, ahonnan mérgező gázok jönnek elő. Sztrabón görög földrajztudós időszámításunk kezdete körül azt írta, hogy „annyira mérgezőek a gázok, hogy bármilyen állat belép, azonnal holtan esik össze. Fecskéket dobtam be és azonnal elhullottak, ahogy belélegezték a gázokat."

Francesco D'Andria, a University of Salento régészprofesszora vezette az ásatást végző csoportot. Az ősi Hierapoliszt ma Pamukkalénak hívják. Pamukkale hófehér szikláiról ismert, amelyeket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, 35 fokos víz hozta létre.

Már az ókorban is látogatták a gyógyfürdőt, a mitológia szerint II. Euménosz pergamoni király lánya megbetegedett és azt javasolták neki, hogy ebből a vízből igyon és fürödjön meg benne. A lány meggyógyult, a király pedig várost építtetett a helyre, amelyet Hierapolisznak nevezett el.

D'Andria elmondása szerint a görögül Plutoniumnak nevezett barlangot akkor találták meg, amikor a patak forrását keresték. Számtalan romot, épülettörmeléket találtak a helyszínen, valószínűleg földrengés döntötte le ezeket. Oszlopmaradványokat is találtak, amelyek egy templom előtt állhattak. Olyan feliratokat is találtak a régészek, amelyek Plútóra és az alvilágra utalnak.

A barlang bejáratánál volt a templom, a hívek ennek a lépcsőiről nézhették a rituálékat. Közelebb nem mehettek, csak a papok állhattak közvetlenül a barlang közelében. A régész szerint a szertartások alatt apró madarakat adtak a zarándokoknak, akik így saját kezűleg is ki tudták próbálni a bejárat halálos hatásait.

A gázok miatt hallucináló papok pedig bikákat áldoztak fel Plútó tiszteletére. A szertartás részeként az állatokat bevitték a barlangba, majd holtan húzták ki őket onnan, a papok egyszerűen visszatartották lélegzetüket.

Az ásatások alatt is megtapasztalták a gázok veszélyességét, apróbb madarak pusztultak el, amikor a barlang bejáratához repültek.

Rovatok