Index Vakbarát Hírportál

Visszaállították a telefon feltalálójának hangját

2013. április 25., csütörtök 17:18

Azonosították Alexander Graham Bell, a telefon feltalálójának hangját 1885-ből. A fonográfról visszajátszott, viaszhengerre elkészített felvételen, kísérlete végén Bell egyértelműen azonosítja magát: „Hear my voice, Alexander Graham Bell”, azaz „Halljátok a hangom, Alexander Graham Bell”.

A felvétel a National Museum of American History üzemeltető Smithsonian Intézet egyik legkorábbi darabja. Bell 1885. április 15-én rögzítette hangját washingtoni, Volta nevű laboratóriumában.

Neve elhangzása mellett Bell a kísérlet kedvéért egész hosszan és monotonan számol, valamint idéz néhány Shakespeare-darabból. A felvétel meglehetősen zajos, de azért többnyire érthető.

„Nagy pillanatnak számít a történelemben, hogy azonosítottuk annak az embernek a hangját, aki elhozta hozzánk mindenki más hangját. Kiteljesíti, amit a késői 1800-as évekről tudunk" – nyilatkozta a felfedezésről John Gray, a múzeum igazgatója.

A lemez túlságosan sérült volt ahhoz, hogy lejátsszák a múzeumban található eszközökkel, ezért az amerikai kongresszusi könyvtár és a Lawrence Berkeley National Laboratory kutatói kifejlesztettek egy alternatív lejátszót, amely fény és 3D kamera segítségével alakítja a lemez felületét hanggá. A múzeum a lemezek között 1881-ből megtalálta a feltaláló apjának, Alexander Melville Bellnek a hangját is.

Rovatok