Index Vakbarát Hírportál

Megmentik az utolsó náci könnyűbombázót

2013. május 3., péntek 20:49

Brit búvárok kiemelnek a tengerből egy második világháborús német könnyűbombázót, a Dornier Do 17 egyetlen ismert fennmaradt példányát, amely 73 éve, a brit légtér birtoklásáért vívott gigászi légi ütközet, az angliai csata során merült a La Manche-csatornába. A meglepően jó állapotban fennmaradt roncs kiemelésének megkezdését pénteken jelentették be a Brit Királyi Légierő londoni múzeumának vezetői.

A délkelet-angliai Kent partjainál 16 méter mélyen a víz alatt fekvő repülőgép felszínre hozatala a brit vizeken valaha végrehajtott legjelentősebb roncsmentés lesz, és igen nehéznek ígérkezik az erős hullámverés és a többi kedvezőtlen környezeti körülmény miatt. A búvárok egyhuzamban legfeljebb 45 percig tartózkodhatnak a víz alatt.

A karcsú törzse miatt Repülő ceruzának is hívott német bombázó csaknem tíz éve akadt bele egy halász hálójába, de búvárok csak öt éve állapították meg róla, hogy az egykori náci katonai repülőgépről van szó. A kiemelési projekt vezetői szerint a repülőgép meglepően jó állapotban van a tenger mélyén töltött hosszú idő ellenére.

A brit légierő múzeuma által végzett kutatások szerint a bombázót 1940. augusztus 26-án, az első, teljes egészében légierők által vívott jelentősebb ütközetben érte találat. A gép sikeres kényszerleszállást hajtott végre egy az apály miatt éppen szárazra került homokfövenyen, de később víz alatt került. Négytagú legénységéből ketten életben maradtak és brit hadifogságba kerültek, két másik katona azonban meghalt, holttestüket később mosta partra a víz. A RAF Múzeum szakértői szerint nem tudni, hogy a német bombázót brit vadászgépek lőtték-e le vagy egy célt tévesztő német lövedék találta el. Eredménytelenek maradtak a legénység négy fiatal, huszonéves tagja németországi hozzátartozóinak felkutatására tett kísérletek is.

A britek 600 ezer fontot (210 millió forintot) költenek a ritka hadtörténeti ereklye kiemelésére, amelyet tisztítás és tartósítás után a brit légierő londoni múzeumban állítanak ki, egy ugyancsak lelőtt brit repülőgép, a Hawker Hurricane, a britek egymotoros, együléses vadászrepülőgépe mellett. A műveletet a brit nemzeti örökségvédelmi alap és az EADS hadiipari komplexum finanszírozza.

A Dornier Do 17 évek múlva kerülhet olyan állapotba, hogy kiállítható legyen a londoni légierő-múzeumban. Kiemelése után zselébe és műanyagba burkolják, hogy megóvják a levegő korrodáló hatásától, majd hidratálóalagutba helyezik, ahol nagyon aprólékos munkával eltávolítják róla a több mint hét évtizedes tengeri lerakódásokat. A Dornier Do 17-et gyorsbombázónak tervezték, hogy képes legyen elmenekülni az ellenség vadászgépei elől, ezt a célt szolgálta keskeny törzse is. A háború első három évében használta Luftwaffe, utána folyamatosan kivonták a frontszolgálat alól, és a szövetséges országok hadseregeibe került.

Rovatok