Index Vakbarát Hírportál

Rátaláltak az eltűnt Fehér Város romjaira

2013. május 16., csütörtök 14:14

A hírhedt spanyol konkvisztádor Hernán Cortés, akinek számos közép-amerikai felfedezés mellett az Azték Birodalom bukását írhatjuk a számlájára, 1526-ban egy hatalmas metropoliszról számolt be V. Károly királynak. A Ciudad Blanca, azaz Fehér Város névre keresztelt település holléte azonban majdnem ötszáz éven át titok maradt. A régészek most úgy vélik, sikerült rátalálniuk a legendás városra.

Steven Elkins és Bill Benenson régészek és dokumentarista filmesek tavaly vágtak bele a kutatásba, miután számos tanulmány született a térség dzsungeleiben rejtőzködő hatalmas városokról. Úgy tűnik jól döntöttek, hogy vállalkoztak a kalandra, mert egy lézeres letapogató eszköz segítségével a hondurasi Mosquitia régióban egy nagyjából 155 négyzetkilométeres területen csatornák, utak és épületek romjaira bukkantak.

Az adatokat elküldték a houstoni egyetemen dolgozó Bill Carternek, aki rámutatott a térképen azokra a pontokra, ahol feltehetően ember alkotta struktúrák találhatók. Még hónapokon át vizsgálták a környéket, és szerdán számoltak be eredményeikről az Amerikai Geofizikai Társaság találkozóján a mexikói Cancunban.

Elkins és Benenson egy térképészetben alkalmazott modern eszközt, úgynevezett lidart használtak, amely lézerrel tapogatja le a környezetet. A Nokia ilyen eszközzel készít 3D modellt a városi épületekről, de a régészek is előszeretettel alkalmazzák alacsonyan szálló repülőkről pásztázva a földfelszínt. A lidar segítségével tízcentis magasságbeli eltérések is kimutathatók, és a kutatók el tudják távolítani a számítógéppel generált képekről a vegetációs réteget (bokrokat és fákat), hogy láthatóbbá váljanak a talaj egyenetlenségei.

Most még persze nem lehet tudni, hogy a felfedezett romok valóban Ciudad Blanca maradványai-e, vagy egy mostanáig ismeretlen civilizációnak adott otthont a régió. Elkins és csapata idén odautazik a helyszínre, hogy közelebbről is megvizsgálják a romokat, és többet megtudjanak az eredetükről.

Rovatok