Index Vakbarát Hírportál

Helyreállítják Feketeszakáll ágyúit

2013. június 14., péntek 10:05

Régészek egy csoportja arra vállalkozott, hogy helyreállítja a Feketeszakáll néven ismert hírhedt kalóz nyolc ágyúját. A kalóz hajójának roncsaiból halásszák ki az ágyúkat, hármat még ezen a héten. A hajó 1718 júniusában süllyedt el az észak-karolinai Beaufort közelében.

Hiába volt híres kalóz, Feketeszakállról valójában keveset tudunk. Valószínűleg Bristolban született Edward Teach vagy Tache néven. Anna királynő háborúja idején egy államilag engedélyezett, kalózlevéllel rendelkező rablóhajón szolgálhatott tengerészként, utána lett kalóz.

Nevét sűrű fekete szakálláról kapta, egyes feljegyzések szerint égő kanócok lógtak kalapja alól, hogy ezzel rémítse meg ellenségeit. Rossz híre ellenére inkább félelmetes megjelenésére támaszkodott, mint az erőszakra. Nem ismert olyan feljegyzés sem, amely szerint bántotta vagy megölte a foglyokat. Az is igaz, hogy halála után lett igazán népszerű, és a róla szóló, nagyrészt kitalált történetek nagyon sok művet ihlettek meg.

Hajóroncsának nagy részét már feltárták, Fay Mitchell kutató szerint nagyjából 55 százalékát. A cél, hogy 2014-ben befejezzék a munkát.

Rovatok