Index Vakbarát Hírportál

Ősi királysírt találtak Peruban

2013. június 28., péntek 11:04

Limától északra 1200 éves sírt tártak fel régészek, a királyi sírban kincseket és mumifikált holttestet is találtak. A felfedezés segíthet többet megtudni a wari birodalomról, amely a sokkal jobban ismert inka kultúra előtt virágzott az Andokban.

A sírban több mint hatvan csontvázat találtak, köztük három arany- és ezüstékszerekbe öltöztetett wari királynőt. A csontvázak mellett gazdagon díszített kerámiákat is találtak. Több mumifikált holttest ülő pozícióban volt a sírban.

A régészek El Castillo de Huarmeyben találták a sírt, amely 280 kilométerre van Limától, Peru fővárosától. Most először találtak a wari birodalomhoz tartozó királyi sírokat. A 63 holttest közül a legtöbb nő.

Találtak olyan csontvázakat is, amelyeknél feltételezhető, hogy feláldozták őket. Hat holttestet találtak, amelyeken nem volt semmilyen textil, ezek a többi sír felett voltak elhelyezve nagyon furcsa pozícióban.

Az a tény, hogy a királyi sírban talált holttestek többsége nő, megváltoztatja azt, amit eddig a nők szerepéről gondoltak a wari kultúrában. A régészek hónapokon át titokban tárták fel a sírokat, mert féltek attól, hogy sírrablók kifoszthatják azokat.

A wari kultúra a hetedik és tizedik század között virágzott Peruban. Nagyon keveset tudnak róla a régészek, annyi biztos, hogy titokzatos és drámai volt a hanyatlásuk. A wari főváros a mai Ayacucho város mellett volt.

Rovatok