Index Vakbarát Hírportál

Titokzatos romokat találtak Angliában

2013. július 11., csütörtök 16:36

Az angliai Somsersetben titokzatos középkori romokat találtak régészek. Az egykor impozáns épületegyüttesben drága csempéket, kőépületeket találtak. Az ott lakók nyom nélkül tűntek el hatszáz évvel ezelőtt.

A csempék egy része hasonlít a közelben lévő Glastonbury Abbeyben is megtalálható csempékhez, amiből arra következtetnek, hogy az épületegyüttesnek valamilyen vallási szerepe lehetett. Ugyanakkor a helyet még a kolostorok lerombolása előtt hagyták el. Nagyon ritka eset, hogy a kicsit is fontos vallási központok eltűnjenek, ráadásul nyom nélkül tűnjenek el.

A mostani leletek mellett a régészek már találtak háromezer éves történelmi emlékeket is. De eddig semmilyen írásos nyom nincs arra, hogy a most talált épületegyüttes fontos lett volna bármilyen szempontból. A Wessex Archaeology régészekből álló csapata vizsgálja most az épületeket.

Az előzetes vizsgálatok alapján legalább kétszáz évig éltek ott emberek, a 12. és 14. század között. Aztán az ott lakók egyszer csak elhagyták az épületeket, a használható eszközöket a környékbeliek széthordták, majd a területet teljesen elfelejtették – magyarázta Bob Davis a csoport egyik tagja.

Rovatok