Index Vakbarát Hírportál

Titkos wc-t találtak egy skót kastélyban

2013. július 15., hétfő 11:04

Régészek egy titkos középkori kamrát találtak a skót Drum kastélyban. A kastély Aberdeenben található Skócia északkeleti részén. Négyzet alaprajzú tornyát 1272-ben építették, majd Robert de Bruce skót király ajándékozta William de Irwynnek. A kastély egészen 1975-ig ennek a családnak a birtokában maradt.

Az évszázadok alatt többször is kibővítették a kastélyt, de az eredeti torony érintetlenül maradt. Jonathan Clark régészt bízták meg a kastély feltérképezésével. Társaival találtak két ablakot, amelyeknél nem tudták, honnan nyílnak. Egyszerűen nem találtak oda a toronyból.

Amikor feltárták a helyiséget, meglepődve tapasztalták, hogy a középkor óta nem járt ott senki. Talátak ott mellékhelységet a hozzá tartozó ülőkével és egy eredeti ajtóval, amely a szomszédos terembe vezetett. A felfedezés jelentőségét az adja, hogy érintetlenül hagyták ennyi éven át a berendezést, vagyis a kutatók betekintést nyerhetnek, hogyan éltek akkoriban az emberek.

A régészek egy másik titkos helyiséget is találtak a toronyban, emiatt most minden négyzetcentiméterét átvizsgálják, hogy megismerjék titkait.

Rovatok