Index Vakbarát Hírportál

Bizarr római kori temetőt tárnak fel Angliában

2013. július 23., kedd 16:47

Különös, a római kori Britanniából származó temetkezési helyekre bukkantak a régészek egy lincolnshire-i út mentén. A leletek azt bizonyítják, hogy az emberek már az ókorban is komoly félelemmel tekintettek a halottakra, és igyekeztek megakadályozni, hogy a sírból kikelve kísértsék az élőket.

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, a kelet-angliai Lincolnshire grófságban fekvő Sleafordban feltártak egy sírt, amelynek gazdáját furcsa testhelyzetben találtak a régészek: arccal lefelé helyezték a földbe. Körülötte rengeteg római kori tárgy is előkerült. „Ez a testhelyzet szokatlan, általában háton kinyújtva, vagy az oldalukon, magzati pózban helyezték az elhunytakat végső nyugalomra” – nyilatkozta akkor az ásatásvezető régész, Mike Wood. Az archeológus véleménye szerint  helyi lakosról volt szó, aki magasságával egyáltalán nem tűnne ki Sleaford mai járókelői közül. A feltárások során a temetkezés környékén több kút, épületmaradványok, valamint római út is napvilágra került. A leletek arra utalnak, hogy tehetős római közösség élt ezen a területen.

Mindez azonban csak a kezdetét jelentette a különös archeológiai leletek sorának. Nemrégiben több sírt is feltártak a környéken, amelyekben sajátos egybeeséseket fedeztek fel a tudósok. Az egyik sírban olyan ember maradványait tárták fel, akinek a mellkasára három nagyobb követ halmoztak. Egy másikat hátrakötözött kézzel hajítottak bele a gödörbe, kettőt pedig emeletes sírba helyeztek, szorosan egymás fölé. Egy további elhunyt személynek levágták a fejét, és a lábai közé tették. Bár erre több példa is akadt már a római kori Britanniában, az nagyon is ritka, hogy ennyiféle szokatlan temetési módszer társaságában forduljon elő.

Mind bűnözők voltak?

Ókori és középkori forrásokból kiderül, hogy ha egy elhunyttól komolyan féltek, előfordult, hogy köveket halmoztak rá, nehogy kikeljen a sírból és zaklassa az élőket. Néhány forrás abban is egyetért, hogy a halottak fejének eltávolítása és áthelyezése, illetve a lekötözés szintén mozgásképtelenné teszi a túlvilágon az illetőket.

Elképzelhető, hogy a sleafordi temetőt kifejezetten a bűnözők és a közösségből kitaszítottak, számkivetettek számára tartották fenn, akiktől mind életükben, mind halálukban tartottak a helyiek.

A már említett emberi maradványokon túl hat másik csontváz is előkerült, ám ezeknél semmilyen rendellenességet nem vettek észre a régészek. Jelenleg a leleltek részletes kiértékelése zajlik, hogy megállapítsák az elhunytak korát, nemét, kórtörténetét, életmódját és halálának esetleges okát is. Az Allen Archeology nevű régészeti vállalkozás és tanácsadó szolgálat lincolnshire-i munkatársa, Chris Clay szavaival: „A szokatlan temetési módszerek egyedülálló példájáról van szó, amelyből reményeink szerint sokat fogunk tanulni.”

Rovatok