Index Vakbarát Hírportál

Ókori aranygyűrűt találtak Vinkovciban

2013. augusztus 16., péntek 11:03

Szenzációs leletre, valószínűleg a római korból, a 3. századból származó, szemet ábrázoló aranygyűrűre bukkantak a kelet-horvátországi Vinkovci város központjában régészek. A zöld drágaköves gyűrűn nyúl- vagy egérábrázolás látható: az állat egy virágot harapdál, ami a szerencse szimbóluma. A gyűrűre merőlegesen egy bekeretezett szemet helyeztek, amely a viselőjétől távol tartja a szerencsétlenséget – magyarázta Hrvoje Vulic, a városi múzeum archeológiai gyűjteményének munkatársa.

A szlavóniai városban 130 négyzetkilométeres területen végeznek most ásatásokat és az egyik rétegből került elő fémkereső detektor segítségével a gyűrű.

A gyűrűn kívül vinkovci régészek az utóbbi 10 napban 200 különböző tárgyat, 400 kilogrammnyi törött kerámiaedényt, valamint nagy mennyiségű bronz pénzérmét találtak az 5. századból Minerva figurájával, ami igen ritka.

Anita Rapan Papesa, a feltárást vezető régész elmondta, hogy Vinkovci és körzete az antik időkben római város volt, amelyet az első század elején Hadrianus császár alapított. Ez volt a harmadik legnagyobb település délkeleten, vagyis Szlavóniában, Szerémségben és Baranyában, a Pannonia Secundában. A hely két római császár, Valentinianus (321-375) és Valens (328-378) szülőhelye.

Rovatok