Index Vakbarát Hírportál

Középkori gyilkos gyűrűt találtak Bulgáriában

2013. augusztus 23., péntek 10:25

Olyan középkori gyűrűt találtak Bulgáriában, amelyben egy alig észrevehető titkos üreg található. A régészek azt feltételezik, hogy az üregbe mérget rejtettek, majd a gyűrűvel annak gazdája észrevétlenül meg tudta mérgezni ellenlábasait.

A bronzból készült ékszer több mint hatszáz éves, a Kaliakra félszigeten találták, ahol a 14. században főként arisztokraták éltek. Az ásatáson több mint harminc különféle ékszert találtak, köztük aranygyűrűket, gyöngysorokat és egyéb, aranyból készült tárgyakat.

A gyűrű egyedi darab, nagy szakértelemmel alakították ki benne a méregtartó üreget. Bonnie Petrunova, az ásatás vezetője és egyben a bolgár archeológiai múzeum egyik vezetője szerint valószínűleg Spanyolországból vagy a korabeli Itáliából hozták a országba.

Az ékszert valószínűleg egy férfi hordta a jobb kezének kisujján. A lyukon keresztül töltötték bele a mérget, majd viselője ujjának apró mozdulatával észrevétlenül tudta belecsempészni a mérget a kívánt helyre, például egy pohárba.

Petrunova szerint a gyűrű Dobroticához, egy helyi nemeshez köthető, aki fél évszázadon át uralkodott a régióban a 14. században. A gyűrű megtalálása számos megmagyarázhatatlan halálesetre adna magyarázatot, amely ebben a korszakban a nemesek és arisztokraták körében történt.

Rovatok