Index Vakbarát Hírportál

Termeszek hordták szét a dinoszauruszokat

2013. szeptember 4., szerda 07:45

Rovarok nyomát fedezték fel egy 195 millió éves dinoszaurusz kövületén Kínában, a kutatók szerint ez arra utal, hogy az ősi termeszek lehettek a gerincesek, mint például a kora jura kori dinoszauruszok maradványainak fő bomlasztói.

A kövületnyom bizonyítékul szolgál arra a feltételezésre, hogy a termeszek, a legrégibb ismert, hierarchikus társadalmat alkotó rovarok a kora jura korból, vagy talán annál is régebbről származnak – olvasható a Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology című szaklap hétfőn megjelent számában.

A Délnyugat-Kínában 2005-ben fellelt 195 millió éves csontvázkövületen odúk egész bonyolult hálózatának nyomait találta meg a nemzetközi kutatócsoport. A nyomok olyan organizmus magatartására utalnak, amely járkált, ásott, fészket rakott, élelmet gyűjtött.

Az odúkat vájó állat általában nem együtt kövül meg a lelettel, amelyen tevékenykedett, ezért nehéz kideríteni, mely lény hagyta maga után a vájatot – írják a tudósok. "Kizárhatjuk az óceán mélyén járatokat fúró rákokat, a kérészeket, a lepkéket, és néhány hangyafajt is. A vájatok összehasonlító elemzéséből az derült ki, a legvalószínűbb, hogy termeszek vagy felmenőik voltak a nyomhagyók" – mondta Zsan Hao hangyaszakértő, a kutatócsoport tagja.

Ugyanitt egy másik korai jura kori dinoszauruszkövületet is feltártak, ahol hasonló odúhálózatot találtak. A kínai, amerikai, kanadai és ausztrál kutatóból álló csoport szerint mindez arra utal, hogy a társadalomban élő termeszek fontos szerepet játszottak a gerincesek maradványainak lebontásában.

Rovatok