Index Vakbarát Hírportál

Sokkal korábban élt a bolíviai ősember

2013. szeptember 9., hétfő 13:32

Az eddiginél gondoltnál jóval korábban éltek emberek a bolíviai Amazonas esőerdőben, az első emberek nyolcezer évvel korábban jelentek meg. A gyakran elárasztott erdőségben gyűjtött bizonyítékok alapján Katherine Szabo, a University of Wollongong kutatója úgy látja, hogy 10400 évvel ezelőttről is vannak emberre utaló jelek.

Az ásatások során állati csontokat, csigaházakat, csonteszközöket és agyagedényeket is találtak emberi csontok közelében. Mindez azt jelenti, hogy a legkorábbi emberek is képesek voltak hozzászokni a legzordabb körülményekhez is. Az itt élőknek mobilnak kellett lenni, mert a környéken rengeteg a víz és ez meghatározta a vadászott állatok elosztását is.

Mivel ennyire barátságtalan a környezet, senki nem gondolta volna, hogy itt az ősidőkben is éltek emberek. Ilyen korai nyomokat általában békésebb helyeket, folyók torkolatánál, erdőkben találtak, ahol nyersanyagból és élelemből is sok van.

A dél-amerikai ősök éppen a klímaváltozás idején éltek itt, a jégkorszak kezdett véget érni, ami itt azt jelentette, hogy az addiginál is jóval több vízfelületre számíthattak. Az emberek állandó mozgásban voltak attól függően, hogy a nyersanyag és élelem mennyisége hogyan változott.

Rovatok