Index Vakbarát Hírportál

Érintetlen etruszk hercegi sírt találtak

2013. szeptember 23., hétfő 16:17

Egy etruszk herceg csontvázát találták meg egy Rómához közeli ásatáson. A herceg valószínűleg rokona lehet Tarquinus Priscusnak, Róma legendás ötödik királyának, aki időszámításunk előtt 616–579 között élt. A leletnek óriási a jelentősége, a régészek így jobban megismerhetik a titokzatos etruszk kultúrát.

A sírt Tarquiniában találták, nyolcvan kilométerre északnyugatra Rómától. Tarquinia híres etruszk kincseiről. Alessandro Mandolesi, a Torinói Egyetem kutatója szerint rendkívül ritka, hogy érintetlen etruszk sírt találjanak.

Az etruszk máig ismeretlen eredetű nép, a Római Birodalom előtt ők alkották a legjelentősebb civilizációt az Itáliai-félszigeten. Időszámításunk előtt a kilencedik században kezdte el virágzását az etruszk birodalom, és egészen az időszámításunk előtti ötödik századig ők voltak a mai Olaszország északi részén az uralkodó hatalom. A rómaiak felemelkedése okozta vesztüket, valószínűleg beolvadtak a Római Birodalomba időszámításunk előtt 300–100 között.

Az etruszkok titokzatosságát az adja, hogy nem tudják egyik nyelvcsaládba sem sorolni nyelvüket. A jelenlegi uralkodó nézet szerint nem indoeurópai nyelvről van szó. Nagyon kevés az írásos emlék az etruszkokról, a régészek főleg más ókori népek leírásából ismerik őket, illetve a tárgyi emlékekre hagyatkoznak. Ezért ilyen nagy jelentőségű ennek a sírnak a feltárása.

Az etruszk sírok gazdagon díszítettek, a mostani sem tér el ettől a hagyománytól. A hercegi sírt egy kivájt barlangban találták. Számtalan tárgyat találtak még a sírt elzáró hatalmas kőtömb előtt, például korsókat, vázákat. Az igazi kincsre azonban a követ elmozdítva bukkantak.

Egy apró, érintetlen kamrában találtak egy kőágyon fekvő csontvázat. A test mellett egy lándzsa hevert, az arany melltű pedig arra utalt, hogy a férfi valószínűleg köpenyben volt eltemetve. A lábánál hatalmas bronzedény volt, amelyben ételmaradékokat találtak. A padlón nagyon sok vázát, közte egy hatalmas görög korinthoszi vázát is találtak.

A sírt az úgynevezett Királynő Sír mellett találták, emiatt gondolják azt a kutatók, hogy Tarquinia egyik hercege lehet az ott eltemetett férfi. Az egész terület a királyi család tagjainak volt fenntartva. A sír feltárása még folyamatban van, valószínűleg rejt még titkokat a hercegi nyughely.

Rovatok