Index Vakbarát Hírportál

Kotta rejtheti a nácik aranyát

2013. szeptember 24., kedd 15:29

Leon Giesen holland filmes és zenész úgy gondolja, megtalálta a nácik eltemetett kincsét, amelyről régóta legendák szólnak. Egy német kisvárosban, a bajorországi Mittenwaldban állt neki ásni, állítása szerint egy kottában talált rejtjelezett kód vezette ide.

Az elmúlt hetekben a filmes háromszor fúrta meg a földet. Bár a lyukakat azóta betemették, a próbálkozások helyei még most is jól látszanak az őszi levelek alatt. A helyi hatóságok engedélyezték a kincskeresést, ami hamar a helyi lapok címoldalára került, a Garmisch-Partenkirchner Tagblatt például „Vadászat a náci aranyra” címmel hozta a sztorit.

Giesen szerint a nácik kincsének a mittenwaldi utak alatt kell lennie. A titkos aranyról szóló legendák régóta tartják magukat, Bajorország pedig a náci párt erősségének számított. 1944-ben Heinrich Himmler ide tervezte az alpesi erődöt, sőt a tervek szerint 1945 áprilisában a Wehrmacht és a Reichsbank (német központi bank) megállapodott, hogy tartalékaikat Einsiedlben, egy Mittenwaldhoz közeli városban tárolják. Egy részüket átadták a szövetséges csapatoknak, de legalább száz aranyrúd, valamennyi dollár és svájci frank biztosan hiányzik.

Zenés térkép

Giesen úgy gondolja, a kincs pontos helyét a Gottfried Federlein által komponált March Impromptu című mű kottája rejti. A legenda szerint a második világháború utolsó napjaiban Adolf Hitler titkára, Martin Bormann írogatott betűket, jeleket, rúnákat a kottára, és ezek valójában a titkos náci kincs koordinátái. A kottának Münchenbe kellett volna eljutnia valakihez, de ez sosem történt meg.

Évtizedekkel később egy holland újságíró, Hammer Kaatee fedezte fel a jeleket, ő éveket töltött a kód feltörésével, de miután nem járt sikerrel, tavaly decemberben nyilvánosságra hozta a teljes dokumentumot.

Giesen viszont viszont úgy gondolja, megfejtette a kódot: a kottában lévő „Wo Matthias die Saiten Streichelt” (ahol Matthias a húrokat pengeti) sor célzás Mittenwaldra: itt alapította Matthias Klotz hegedűkészítő műhelyét. A filmes szerint a kotta sematikus diagramban ábrázol a városon áthaladó vonatokat, a szöveggel együtt pedig úgy tűnik, hogy a vágányok végén van a kincs.

Az ásatásokból nagy mennyiségű azonosítatlan fém, került elő. Giesen szerint a geológusok úgy gondolják, ez egy anomália, ennek az anyagnak nem kellene itt lennie. A kincs még nincs meg, pirotechnikai szakértőkkel folytatják a kutatást.

Rovatok