Index Vakbarát Hírportál

Nők készítették a barlangrajzokat

2013. október 10., csütörtök 16:37

Nők készítették a legkorábbi barlangrajzokat, feltételezi egy nemrég befejeződött kutatás, amely kéznyomatok alapján jutott erre a következtetésre. A legtöbb kutató úgy gondolja, hogy az őskori művészek mind férfiak voltak, így ez a kutatási eredmény igazi áttörést jelenthet.

Dean Show, a Pennsylvania State University régésze francia és spanyol barlangokban talált rajzokat elemzett. A rajzok mellett talált kéznyomokat elmezve, azok formája és alakja alapján azt gondolja, hogy a rajzolók háromnegyede volt nő.

Régészek több száz kéznyomatot találtak és elemeztek barlangrajzok mellett. Mivel a rajzok főleg állatokat és vadászokat ábrázoltak, illetve azt a folyamatot, ahogy a vadászok elejtik a vadat, adta magát a feltételezés, hogy férfiak lehettek a festők is. Az általános vélekedés az volt, hogy a vadászat előtti rítussal próbálták befolyásolni annak sikerét.

Az új kutatás azonban teljesen mást állít. A vadászó-gyűjtögető társadalmakban tényleg a férfiak vadásztak, de a nők voltak azok, akik a táborba hordták a húst. A nők legalább annyira aggódtak a vadászat sikeréért, mint a férfiak – állítja Snow.

Paul Pettitt, a Durham University régésze szerint van valami ironikus ezekben a kéznyomokban. Egyértelmű kapcsolatot jelent a régikor és a mai kor embere között, azt hisszük értjük jelentésüket, de egyből kiderül, mennyire felszínes ez, minél jobban beleássuk magunkat titkaikba.

Snoy több mint egy évtizede kezdte kutatni a kezek titkát, akkor találkozott John Manning brit biológus munkájával, aki felfedezte, hogy a nők és férfiak keze az ujjaik hosszában különbözik egymástól. A nőknél a gyűrűs és a középső ujj hossza megegyezik, míg a férfiaknál a gyűrűsujj általában hosszabb.

Egy nappal a tanulmány elolvasása után került e kezébe egy kép a Pech Merle barlangban talált barlangrajzról. Egyből azt gondolta, hogy Manning tanulmánya alapján biztosan női kezet ábrázol a rajz. Snow ezek után több száz kezet vizsgált meg európai barlangokban. Sok túlságosan elmosódott volt ahhoz, hogy meg lehessen állapítani a rajzoló nemét, de talált használhatókat is. Végül 32 olyan rajzot talált, amely elég éles volt ahhoz, hogy meg lehessen vizsgálni. Ebből 24 bizonyult női kéznek, ami ugye az összes rajz kétharmada.

Vannak azonban olyanok, akik szkeptikusan fogadják az eredményeket. Néhány évvel ezelőtt R. Dale Guthrie biológus is végzett hasonló kutatást, ő azt találta, hogy a kezek többsége serdülő kamaszfiúé. Szerinte a barlangok többsége nehezen megközelíthető felnőtteknek, de a fiúk be tudtak mászni a legszűkebb helyeken is. Itt aztán azt rajzolták le, ami a fejükben járt: meztelen nőket és nagy, ijesztő állatokat.

Rovatok